Referendums par krievu valodu notiks 18.februārī

Tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, notiks sestdien, 18.februārī, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

CVK locekļi izvēlējušies vēlāko iespējamo datumu, lai tautas nobalsošanu varētu nodrošināt arī ārvalstīs.

Referendumā balsošanas zīmē būs jautājums "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu?", kam sekos divas atbildes iespējas – "par" vai "pret".

Komisija otrdien vienojās arī par spiedoga formu un to, kā iestādēm, kurās organizēs parakstu vākšanu, jāpiesakās parakstu vākšanai. Pirms referenduma tiks izvietoti reklāmas plakāti par balsošanas norises laiku un procesu, savukārt vēlēšanu iecirkņos būs izvietoti plakāti, kā precīzi aizpildīt balsošanas zīmes.

Referenduma balsošanas zīmes skaitīs elektroniski. Cimdars aģentūrai BNS teica, ka provizoriskajam referenduma rezultātam vajadzētu būt zināmam jau neilgi pēc referenduma beigām – aptuveni pēc pusnakts.

Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem ‒ 771 350 pilsoņiem.

Referendums būs vienu dienu, kad iecirkņi būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz desmitiem vakarā. Tautas nobalsošanā netiek lietots vēlētāju reģistrs, tāpēc balsstiesīgie var iet uz jebkuru iecirkni, bet, ja nevar ierasties iecirknī, būs iespēja lūgt, lai balsošanu organizē viņu atrašanās vietā.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.