Lems par policijas apsardzes noņemšanu ST un Rīgas apgabaltiesai

Valdība otrdien lems par Valsts policijas (VP) ierosinājumu vairs neapsargāt Satversmes tiesas (ST) un Rīgas apgabaltiesas ēku Abrenes ielā.

Plānots, ka šīs ēkas vairs nebūs VP apsargājamo objektu sarakstā jau no 2012.gada 1.janvāra.

Iepriekš VP bija iecerējusi atteikties arī no Rīgas ebreju reliģiskās draudzes apsardzes, taču, vēlreiz izvērtējot apsardzes lietderību no valsts drošības aspekta, policija mainījusi domas.

VP draudzi sāka apsargāt pēc vairākiem terora aktiem, kuri izraisīja lielu rezonansi sabiedrībā, tomēr no valsts netika piešķirts finansējums šā objekta apsardzei, kā arī Valsts policijā netika ieviestas papildu amata vietas.

Bija plānots atteikties arī no Ģenerālprokuratūras apsardzes, taču, tā kā telpās glabājas klasificēta informācija un apsardzes darbiniekiem ir nepieciešama vismaz trešās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumu objektiem, VP nolēmusi, ka tomēr ir lietderīgi saglabāt policijas atbildību par Ģenerālprokuratūras apsardzi.

Taču no ST un apgabaltiesas ēkas apsardzes policija nolēmusi atteikties personāla trūkuma dēļ. Iekšlietu ministrija informējusi, ka VP Objektu apsardzes pārvaldē 74 amata vietas ir vakantas. Tādēļ Valsts policija nevar pilnvērtīgi nodrošināt normatīvajos aktos noteikto objektu apsardzes kvalitāti nepieciešamajā līmenī.

ST apsardzi nodrošina VP Objektu apsardzes pārvaldes Valsts objektu apsardzes birojs, un arī tajā ir vakantas vietas (35). Ņemot vērā cilvēku trūkumu un darbinieku slodzi, ir jāatsakās no ST apsardzes, norāda IeM.

"Pārtraucot minētā objekta apsardzi, Valsts policijai būs iespējams nodrošināt kritiskās infrastruktūras drošības pasākumus, kas ir prioritāri no valsts drošības aspekta. Minētā objekta apsardzi var nodrošināt, piesaistot apsardzes komersantus," atzīst IeM.

Savukārt Rīgas apgabaltiesas apsardzi VP faktiski nenodrošina, to nodrošina apsardzes komersants. VP Konvoja bataljons nodrošina sabiedrisko kārtību tiesās tikai tiesas sēžu laikā. Valsts policijā nav paredzētas amata vietas, kā arī nav piešķirti finanšu līdzekļi Rīgas apgabaltiesas apsardzei.

Valsts policija plāno turpmāk nodrošināt sabiedrisko kārtību pie minētajiem objektiem, atbilstoši organizējot patrulēšanas maršrutus, normatīvajos aktos noteiktajā laikā reaģējot uz izsaukumiem, nepieciešamības gadījumā veicot iespējamos pasākumus, lai novērstu vai pārtrauktu likumpārkāpumus un aizturētu likumpārkāpējus.

VP no 2013.gada arī plānojusi pārtraukt narkoloģijas centra apsardzi, nododot šo funkciju Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

Pašlaik VP apsargā piecas Latvijas vēstniecības ārvalstīs, 11 ārvalstu vēstniecības Latvijā, Ģenerālprokuratūru, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, ST, Rīgas apgabaltiesu, Rīgas ebreju reliģisko draudzi un divas Saeimas reprezentācijas ēkas.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais