CVK apstiprinās galīgos parakstu vākšanas rezultātus par Satversmes grozījumiem

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir pabeigusi pārbaudīt parakstu vākšanā likuma "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanai saņemtos parakstus, un pirmdien, 19.decembrī, notiks CVK sēde, kurā plānots apstiprināt galīgos parakstu vākšanas rezultātus.

Parakstu vākšana likuma "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanai notika no šā gada 1.novembra līdz 30.novembrim, un vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu.

Parakstu vākšanas rezultāti liecina, ka parakstu vākšanā ir piedalījies nepieciešamais vēlētāju skaits, lai likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā. Līdz ar to pēc galīgo parakstu vākšanas rezultātu apstiprināšanas CVK vairāk nekā vienas desmitās daļas vēlētāju atbalstīto Satversmes grozījumu projektu iesniegs Valsts prezidentam, kuram tas jāiesniedz Saeimā.

Ņemot vērā to, ka Satversmes grozījumu projekts paredz mainīt Satversmes 4.pantu, neatkarīgi no tā, kāds būs Saeimas lēmums, par grozījumiem būs jārīko tautas nobalsošana. Tautas nobalsošana šajā jautājumā būs jāsarīko ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlētāju iesniegtā Satversmes grozījumu projekta izskatīšanas Saeimā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais