Gatavo koncepciju, lai no 2013.gada pašvaldību vēlēšanās varētu balsot internetā

Līdz nākamā gada beigām plānots izstrādāt koncepciju, kas paredzētu risinājumu vēlētāju balsošanai internetā jau 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

"Darba grupa šobrīd izstrādā elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveides koncepciju, kas paredz risinājumu vēlētāju balsošanai internetā 2013.gada pašvaldību vēlēšanās un 2014. gada Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās," laikrakstam "Diena" norādījusi Satiksmes ministrijas pārstāve Elīna Balgalve.

Lai balsošana internetā tiktu ieviesta, nepieciešams veikt papildinājumus attiecīgajos vēlēšanu likumos, laikrakstam skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Otrām kārtām būtu svarīgi izvēlēties, kurš no tehnoloģiskajiem risinājumiem būtu piemērotākais Latvijas apstākļiem. Viens no variantiem ir speciālu identifikācijas karšu ieviešana, līdzīgi kā tas ir Igaunijā, taču balsošanai internetā var identificēties arī caur interneta bankām.

"Pasaulē tehnoloģiski ir dažādas iespējas. Tā koncepcija mēģina atbildēt uz šo jautājumu, kurš būtu tas piemērotākais variants," skaidroja Bērziņa.

Tāpat CVK pārstāve norādīja, ka būtiska ir arī vēlētāju uzticēšanās šādam balsošanas veidam, tādēļ šā gada oktobrī veikts pētījums, kurā viens no jautājumiem bijis par cilvēku attieksmi pret balsošanu internetā.

Tikai 11,2 procenti atbildējuši, ka pilnībā to atbalsta, 25,1% drīzāk atbalsta, bet kopumā 52% norādījuši, ka šādu iespēju drīzāk neatbalsta vai pilnīgi neatbalsta. "Šobrīd ir tā, ka lielākā daļa Latvijas vēlētāju par šādu iespēju izsakās diezgan kritiski," komentēja Bērziņa.

Laikraksts arī norāda, ka Igaunijā elektroniskās balsošanas sistēma pirmo reizi tika izmantota 2005.gada pašvaldību vēlēšanās, bet 2007.gadā internetā varēja vēlēt parlamentu. Šo iespēju toreiz izmantoja 30 275 Igaunijas iedzīvotāji no 940 000 reģistrētajiem balsotājiem. Šā gada martā Igaunijas parlamenta vēlēšanās e-veidā nobalsoja jau 140 846 iedzīvotāji jeb 24,3% no vēlētāju kopskaita.

Svarīgākais