Ar SVF panākta vienošanās par konsolidācijas pasākumiem 110–125 miljonu latu apmērā

Ar starptautiskajiem aizdevējiem pašlaik panākta vienošanās par konsolidācijas pasākumiem 110–125 miljonu latu apmērā, sacīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvarā 2012.–2014.gadam.

Tajā teikts, ka valdība vienojusies par konsolidācijas pasākumiem 156,1 miljona latu apmērā, tomēr kopējais fiskālās konsolidācijas apmērs tiks precizēts pēc vienošanās panākšanas ar starptautiskās aizņēmuma programmas partneriem. Patlaban ir izdevies panākt vienošanos, ka starptautiskās aizņēmuma programmas partneri atzīst konsolidācijas pasākumus 110 līdz 125 miljonu latu apmērā.

FM norāda, ka Ministru kabinetā izskatītais konsolidācijas pasākumu saraksts iekļauj optimālākos risinājumus, tostarp nekustamā īpašuma nodokļa reformu, kā arī pasākumus budžeta izdevumu samazināšanai – samazinājums dotācijām lauksaimniecības, satiksmes un sporta jomā, finansējuma samazinājums aizsardzības, iekšlietu, kultūras, veselības jomā, valsts un pašvaldību autoceļiem un sabiedriskajam transportam, sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanai, finansējuma samazinājums pašvaldībām, kā arī ir paredzēta pozitīva fiskālā ietekme no nepieciešamā finansējuma samazinājuma ģimenes valsts pabalstam saistībā ar kontingenta izmaiņām starp 2011. un 2012.gadu, kā arī tiek paredzēti konsolidācijas pasākumi likumu izmaiņu dēļ.

Ņemot vērā, ka atšķiras konsolidācijas pasākumu novērtēšanas metodoloģija un starptautiskie aizdevēji no valdībā izskatītā konsolidācijas pasākumu saraksta par kvalitatīviem un ilgtspējīgiem atzīst pasākumus līdz 125 miljoniem latu, konsolidācijas pasākumi šādā apmērā nodrošinās budžeta deficītu zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai, tādējādi nodrošinot budžeta deficīta mērķa zem 3% no IKP izpildi 2012.gadam. Konsolidācijas struktūra prioritāri tiek balstīta uz izdevumu pārskatīšanu, nevis ieņēmumu palielināšanu, neskaitot nodokļu administrēšanas uzlabošanas pasākumus, tādējādi neradot papildu spiedienu uz inflācijas palielināšanos, bet konsekventi turpinot cīņu pret ēnu ekonomikas apkarošanu.

Attiecībā uz prognozēm par iespējamo budžeta konsolidāciju 2013.–2014.gadā FM norāda, ka līdz šim veiktie budžeta konsolidācijas pasākumi rada ietekmi uz 2012.gada budžetu, kas savukārt ietekmē nākamo gadu budžetus. Līdz ar to tiek prognozēts, ka, veiksmīgi īstenojot konsolidācijas pasākumus 2012.gadā, situācijā, ja nepasliktinās makroekonomiskās attīstības scenārijs, salīdzinot ar pašlaik prognozēto, ir liela iespējamība, ka no 2013.gada tālāka budžeta konsolidācija nebūs nepieciešama un vidējā termiņā noteiktos fiskālās politikas mērķus būs iespējams sasniegt no iepriekšējos gados realizēto budžeta deficīta samazinošo pasākumu ietekmes, saglabājot nepieciešamību turpmākajos gados ievērot stingru fiskālo disciplīnu, lai stabilizētu valsts ekonomiku, kā arī nodrošinātu Māstrihtas deficīta kritērija izpildi, tādējādi liekot būtisku pamatu Latvijas iespējām 2014.gada 1.janvārī ieviest eiro, kas ir Latvijas ekonomikas stabilizēšanas un izaugsmes atjaunošanas programmas izejas stratēģija.

Fiskālo ierobežojumu kontekstā FM uzsver, ka Eiropas Savienības fondu un Kohēzijas fonda finansējums ir uzskatāms par nozīmīgu finanšu resursu avotu ekonomikas izaugsmes veicināšanai.

Jau ziņots, ka valdība pirmdien ārkārtas sēdē plāno apstiprināt nākamā gada valsts budžetu. Saeimā to plānots iesniegt otrdien, 6.decembrī.

Svarīgākais