Latvijas un Zviedrijas ārlietu ministri abu valstu attiecības vērtē kā izcilas

Latvijas un Zviedrijas divpusējās attiecības gan ekonomikā, gan politikā un kultūrā ir izcilas, pirmdien pēc tikšanās ar Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Biltu žurnālistiem pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņam piekrita arī Bilts, kurš uzsvēra, ka abu valstu attiecības ir lieliskas un intensīvas, ir izveidojušās ciešas politiskās un ekonomiskās saites, kas jāizmanto sadarbības paplašināšanai arī nākotnē.

Ministri pārrunājuši situāciju eiro zonā un ir vienisprātis, ka tajā esošajām valstīm, pieņemot lēmumus, jāņem vērā arī ārpus eiro zonas esoso valstu bažas. Tāpat pārrunāta kopējā enerģētikas un transporta politika, ES budžeta ietvars nākamajiem gadiem, kā arī Eiropas Savienības paplašināšanās un nepieciešamība uzturēt ciešāku dialogu ar ES kaimiņvalstīm.

"Kopumā mēs redzam lietas ļoti līdzīgi. Mēs vēlamies redzēt integrētāku Eiropu gan politiskā, gan ekonomiskā ziņā un esam vienisprātis, ka lietas, kas pašlaik ir aktuālas, ir jāpārvar un tās tiks pārvarētas," sacīja Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka Bilts pirmdien ieradās vizītē Latvijā, kur tikās arī ar Latvijas ārlietu ministru Rinkēviču, kuram tā bija pirmā divpusējā tikšanās ar Biltu, esot jaunajā amatā.

Šī ir Bilta trešā vizīte Latvijā, pēdējo reizi viņš Latvijā viesojās šā gada 18.februārī Zviedrijas premjerministra Fredrika Reinfelta oficiālās vizītes Latvijā ietvaros.

Bilts ir viens no pieredzējušākajiem Zviedrijas politiķiem. Kopš 2006.gada viņš ieņem ārlietu ministra amatu, bet savulaik bijis arī Zviedrijas premjers. Biltam bijusi būtiska loma miera veicināšanā Balkānu reģionā, piedaloties Deitonas miera sarunās. No 1999. līdz 2001.gadam Bilts ieņēma ANO ģenerālsekretāra īpašā sūtņa Balkānos amatu.

Svarīgākais