Portugāle krīzes dēļ uz diviem gadiem apturējusi savas vēstniecības darbību Latvijā

Portugāle krīzes dēļ uz laiku ‒ diviem gadiem ‒ ir apturējusi savas vēstniecības darbību Latvijā, un šīs valsts intereses Latvijā no nākamā gada pārstāvēs Stokholmā rezidējošais vēstnieks, apstiprina Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

Šis ir pirmais gadījums, kad kāda valsts finanšu apsvērumu dēļ uz laiku apturējusi vēstniecības darbību Latvijā, aģentūrai BNS apliecināja ĀM runasvīrs Jānis Sīlis.

"Portugāle ir oficiāli informējusi Latvijas Ārlietu ministriju par Portugāles Diplomātiskā un konsulārā dienesta reformu plānu, kas cita starpā paredz no 2012.gada 1.janvāra uz laiku ‒ diviem gadiem ‒ pārtraukt savas vēstniecības darbību Latvijā," informēja Sīlis.

Portugāle esot izteikusi lielu nožēlu par šo rīcību un aicinājusi Latviju izprast Portugāles sarežģīto ekonomisko situāciju, kas lika pieņemt tik smagu lēmumu. Portugāle arī apliecinājusi, ka uzturēs starpvalstu kontaktus visos citos iespējamos veidos.

Plānots, ka Portugāles intereses Latvijā pārstāvēs Stokholmā rezidējošais vēstnieks.

"Latvijas Ārlietu ministrija ir sarūgtināta, ka Portugālei ekonomiskās krīzes iespaidā ir vajadzējis pieņemt šādu lēmumu, tomēr izprot iemeslus, kas ir likuši Portugāles valdībai to pieņemt. Ceram, ka nākotnē Portugāle spēs atjaunot vēstniecības darbību Latvijā," teica Sīlis

Vēstniecībā aģentūra BNS noskaidroja, ka uz vietas neviena diplomāta nav. Taču sīkākus komentārus vēstniecībā nesniedza.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Portugāle uz laiku slēgusi arī vēstniecības pārējās Baltijas valstīs ‒ Igaunijā un Lietuvā, kā arī Maltā, Andorā, Kenijā un Bosnijā un Hercegovinā. Portugāles intereses šajās valstīs pārstāvēs vēstniecības tuvējās kaimiņvalstīs.

Diplomātiskā tīkla reformu Portugāles Ārlietu ministrija skaidrojusi ar nepieciešamību ietaupīt kopumā 12 miljonus eiro, tādējādi tiks arī optimizēts Portugāles diplomātiskais dienests.

Kopš pērnā gada novembra Portugāles intereses Latvijā pārstāv pagaidu pilnvarotā lietvede Viržīnija Fragozu (Virgínia Fragoso).

Līdzšinējais Portugāles vēstnieks Žuans Luiss Niza-Piņeiru (Joao Luis Niza Pinheiro) darbu Latvijā beidza pērn rudenī. Viņš bija pirmais rezidējošais šīs valsts vēstnieks Latvijā un savas pilnvaras sāka 2005.gadā.