Pēc bērnu pārskaitīšanas pabalstu saņēmēju skaits sarūk par 20 tūkstošiem

Nākamajā gadā ģimenes valsts pabalsts astoņu latu apmērā tiks maksāts par 309 768 bērniem, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Šāds skaitlis iegūts pēc precizētas informācijas, kas valsts budžeta konsolidācijas pasākumos ļaus iegūt 4,5 miljonus latu. Sākotnēji tika aprēķināts, ka pabalsts būs jāmaksā 329 tūkstošiem bērnu, kas ir par 20 tūkstošiem vairāk nekā pēc precizētiem datiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks šonedēļ pēc valdības sēdes apliecināja, ka visi bērni ir saskaitīti, bet premjers Valdis Dombrovskis pieļāva, ka ministrijas finansējumu prasījušas ar rezervi.

LM pārstāve Marika Kupce aģentūrai BNS norādīja, ka bērnu skaita samazinājumu ietekmējuši vairāki apstākļi.

"Labklājības ministrija uzsver, ka straujo ģimenes valsts pabalsta saņēmēju skaita samazinājumu ietekmējuši gan demogrāfijas rādītāji – dzimušo bērnu skaita samazināšanās, gan emigrācija, gan tas, ka aizvien vairāk bērnu neturpina mācības pēc 9.klases," paskaidroja Kupce.

Pēc statistikas datiem, bērnu skaits, par kuriem maksā ģimenes valsts pabalstu, 2009.gadā samazinājies par 2,3%, 2010.gadā – par 5,2%, un 2011.gadā sagaidāms, ka bērnu skaits samazināsies par 7,9%, bet 2012.gadā – par 6%.

Kopumā 2012.gadā pabalsta izmaksai būs nepieciešami 29,7 miljoni latu.

Ģimenes valsts pabalsta apmērs mēnesī ir astoņi lati par bērnu. To maksā par katru bērnu vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, un turpina maksāt, kamēr bērns mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā.

Jau ziņots, ka nākamā gada laikā iecerēts veikt ģimenes valsts pabalsta reformu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.