Ušakovs pārliecināts par SC iesaistīšanos valdībā nākamgad

© f64

Pašreizējā valdība nestrādās ilgi un nākamgad "Saskaņas centra" (SC) politiķiem nāksies pārņemt darbu valdībā, sestdien partijas "Saskaņa" kongresā paziņoja SC līderis Nils Ušakovs.

Partijas kongresā sestdien pulcējušies 828 cilvēki. Kongresā tiks ievēlēts partijas priekšsēdētājs un valde, kā arī izvirzīti partijas uzdevumi turpmākajiem gadiem. Sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" kopā ar Alfrēda Rubika sociālistiem veido apvienību SC.

"Šī valdība, kas ir izveidota, nedzīvos ilgi. (...) Mēs esam vienīgā alternatīva tai politikai, kas ir Latvijā," teica Ušakovs.

Viņš norādīja, ka 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kurās SC tika 31 mandāts, bija ļoti svarīga nozīme. Cilvēki balsojuši par kompromisiem, par to, lai risinātu ekonomiskas un sociālas problēmas un uz trīs gadiem atliktu apspriešanu par vēstures problemātiku, lai varētu veidot saliedētu sabiedrību. Tomēr kompromisu piedāvājums, ko piedāvājuši 260 tūkstošu cilvēku - SC vēlētāji -, nav ticis pieņemts.

Ušakovs norādīja, ka sarežģītajā valdības veidošanas procesā SC bija ļoti aktīvs, izdarīja visu, lai izveidotu koalīciju ar Zatlera Reformu partiju (ZRP) un "Vienotību", taču neviens nevarēja prognozēt, ka ZRP nav veidojums, kas spēj pieņemt vienotus lēmumus.

"Pēc tam, kad valdība ir izveidota, redzam, ka dzīvojam citā valstī. No vienas puses, var teikt, ka esam atpakaļ kādā 2004. vai 2005.gadā, kad pie varas bija cinisks veidojums Tautas partija, taču tagad šo vietu ieņem "Vienotība". Tas pierādījās, piemēram, balsojumā par Saeimas priekšsēdētāju, kad "Vienotība" ciniski shēmoja par amatiem," pauda Ušakovs.

SC līderis uzskata, ka SC balsotājiem ir tikusi liela aizvainojuma deva, jo valdības veidošanas procesā vēlēšanu uzvarētājs SC ir palicis novārtā, jo "viņi taču ir krievi". "Tas kļuva par milzīgu aizvainojumu tiem 260 tūkstošiem cilvēkiem, kuri balsoja par "Saskaņas centru,"," kongresā uzsvēra Ušakovs.

Viņš prognozēja, ka esošā valdība ilgi nestrādās un jau nākamgad SC būs jāpārņem vadība Ministru kabinetā, jo SC "pēc būtības ir vienīgā alternatīva tam, kas notiek valstī".

"Mēs neesam Interfronte, kā daudzi uzskata. Galvenais uzdevums ir atnest pārmaiņas. Pēc milzīgā atbalsta vēlēšanās aktuālākais jautājums ir - ko darīt? Atbilde ir - mums ir jāstrādā. Mēs esam pārāk stipri un pārāk svarīgi. Protams, mūs sitīs, mūs mēģinās apmelot, bet ar to ir jārēķinās," teica SC līderis.

Viņš arī paskaidroja, kāpēc piedalījies parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai par krievu valodu kā otru valsts valodu, jo darbojas pēc pamatprincipa - būt kopā ar tiem, kam ir grūtāk, taču viņa pozīcija par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu paliekot spēkā.

"Saskaņas" kongress noslēgs divus gadus ilgušo četru partiju apvienošanās procesu. Partijā ir apvienojušās četras partijas – Tautas saskaņas partija, "Jaunais centrs", Daugavpils pilsētas partija un Sociāldemokrātiskā partija. Visas četras partijas saistībā ar vienotās partijas "Saskaņa" izveidi tika likvidētas.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām valdības veidošanas process bija samērā ilgs. Par valdības veidošanu vienojās ZRP, "Vienotība", Nacionālā apvienība un seši neatkarīgie deputāti, kas pēc vēlēšanām atšķēlās no ZRP. Savukārt SC un Zaļo un zemnieku savienība palika opozīcijā.

ZRP sarunu procesā paziņoja, ka iestājas par SC iekļaušanu valdībā, taču pārējie partneri tam nepiekrita.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais