Sprūdžs: pašvaldību ieņēmumi nākamgad nesamazināsies

Latvijas pašvaldību ieņēmumi nākamgad nesamazināsies un valsts budžeta konsolidācija netiks veikta uz pašvaldību rēķina, pirmdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Zatlera Reformu partija).

Viņš stāstīja, ka pašreizējais plāns paredz, ka no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nākamgad pašvaldība saņems 80%, bet valsts - 20%. "Es domāju, ka mēs šobrīd esam nonākuši pie stabilitātes vienošanās. No viens puses valdība uzņēmas atbildību par sociālā tīkla pasākumiem, kurus sākotnēji bija piekritušas uzņemties pašvaldības, tai pat laikā proporcija IIN netiek dramatiski samazināta. Tas nozīmē faktiski līdzvērtīgus pašvaldību ieņēmumus 2011.gadam," teica Sprūdžs.

Ministrs piebilda, ka panāktā vienošanās par budžetu ir nedaudz izdevīgāka mazajām pašvaldībām. Pēc Sprūdža aplēsēm, pašvaldību budžeti nākamgad neiegūs 16 miljonu latu IIN ieņēmumus, kas uz kopējā pašvaldību budžeta 1,3 miljardiem nav liels zaudējums.

Viņš arī pastāstīja, ka valsts nākamgad pilnībā finansēs garantētā minimālā ienākuma (GMI), bet dzīvokļa pabalsti tiks finansēti līdz apkures sezonas beigām. "Līdz ar to nākamgad pašvaldību ieņēmumi nākamgad nesamazināsies salīdzinot ar 2011.gadu un nav pamata teikt, ka budžets tiek konsolidēts uz pašvaldību rēķina," teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Šogad pašvaldību budžetos nonāk 82% no IIN ieņēmumiem, bet valsts budžetā – 18%.

Svarīgākais