VARAM nevērtēs Ušakova atbilstību amatam, jo viņš par krievu valodu parakstījies kā privātpersona

Lai arī "Pilsoniskā savienība" (PS) aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru izvērtēt Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs", SC) atbilstību amatam pēc piedalīšanās parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai par otru valsts valodu Latvijā, ministrijā uzskata, ka Ušakovs ir parakstījies kā privātpersona un vērtēt šo rīcību nav tās kompetencē.

PS pārstāve Dace Balode aģentūrai BNS pavēstīja, ka partijas valde lēmusi, ka Ušakova rīcība neatbilst nacionālas valsts pamatprincipiem, kas valsts amatpersonai nav pieļaujama.

"Demokrātiskā un tiesiskā valstī valsts amatpersonai kā valsts varas pārstāvim ir pienākums būt lojālai pret Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām un tā nevar rīkoties pret tām," klāstījusi PS valde un norādījusi, ka šāda nelojalitāte – vēršanās pret Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām – valsts amatpersonai nav pieļaujama.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) aģentūra BNS noskaidroja, ka šis nav ministrijas kompetences jautājums, jo Ušakovs ir parakstījies kā privātpersona un izmantojis tiesības paust publiski savu viedokli.

"Viņš neparakstījās kā domes priekšsēdētājs, un viņš ir paudis savu pilsoņa viedokli, kā tas ir paredzēts Satversmē," sacīja VARAM Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Kristīne Barševska.

Ministrijai būtu jāiesaistās, ja būtu konstatētas problēmas vai pārkāpumi pašvaldības vadītāja darbā, nevis saistībā ar šādu gadījumu, ja viņš kā privātpersona ir izteicis savu viedokli saistībā ar parakstu vākšanu.

Jau ziņots, ka plašu rezonansi izraisījis SC līdera Ušakova lēmums piedalīties parakstu vākšanā, kuras mērķis ir panākt oficiālu divvalodību Latvijā. SC kā apvienības no šīs aktivitātes iepriekš norobežojās.

Savukārt Ušakovs paskaidroja, ka ir parakstījies par referenduma rīkošanu, pamatojot to ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Parakstu vākšana par Satversmes grozījumu ierosināšanu, ko izstrādājusi biedrība "Dzimtā valoda", ilgs visu novembri.

Lai grozījumi nonāku Saeimā, jāsavāc 154 379 vēlētāju paraksti. Ja Saeima tos noraidīs vai pieņems grozītā veidā, tiks izsludināts referendums.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais