Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

SKDS: Zatlera Reformu partijas reitings ir zem pieciem procentiem

Oktobrī veiktā aptauja liecina par Zatlera Reformu partijas (ZRP) strauju popularitātes kritumu un tās reitings ir zem pieciem procentiem, intervijā laikrakstam "Diena" pavēstījis pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš.

"Zatlera Reformu partijas popularitāte ir diezgan strauji sadilusi. Tā ir pat zem pieciem procentiem," teicis Kaktiņš.

Pēc aptaujas datiem, ja atkārtotas vēlēšanas būtu notikušas pāris nedēļu pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tad mazāk kā 5% no visiem balsstiesīgajiem vairs balsotu par ZRP. Vienlaikus Kaktiņš uzsvēris, ka šeit nevar vilkt piecu procentu barjeru, jo to velk savādāk.

Tomēr sociologu būtiskais kritums nepārsteidz, jo cilvēki par ZRP balsoja, cerot uz pārmaiņām, tomēr valdības veidošanas process apliecinājis, ka nekādu pārmaiņu nebūs.

"Drīz vien iezīmējas, ka valdību varētu vadīt tas pats premjers, Saeimas priekšsēdētāja varētu būt tā pati iepriekšējā. Likumsakarīgi rodas jautājums – kur ir tās pārmaiņas? Kaut kādi ministri nomainīti – tās ir pārmaiņas. Bet vai tās ir tās pārmaiņas, uz kurām cerēja puse no Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, kuri aizgāja un referendumā nobalsoja par parlamenta atlaišanu. Tas bija ļoti spēcīgs lēmums, kurā cilvēki paziņoja – mēs gribam pārmaiņas. Notiek vēlēšanas, un viss ir pa vecam – premjers tas pats vecais, Saeimas priekšsēdētāja tā pati. Gribu īpaši pievērst uzmanību, ka šie divi nav tikai amati. Šie amati nes milzīgu simbolisku slodzi. Mēs redzam, ka simboliskā līmeni jaunievēlētā vara saka, principā, tas pats vecais tiek turpināts," kritizējis Kaktiņš.

Pēc viņa domām, vislielākās pārmaiņas būtu, ja valdību veidotu "Saskaņas centrs" kopā ar ZRP.

"Sagaidīt, ka kaut kad varētu būt tāda koalīcijas valdība, par kuru visi būs laimīgi vai pat 75% būtu laimīgi, ir diezgan grūti iedomāties. Tomēr ir iespējams izveidot varas konstrukcijas, kuras rada vairāk apmierinātu cilvēku un mazāk laimīgu un apmierinātu cilvēku. No šī skatu punkta, ja būtu koalīcija ar SC, tad pilnīgi skaidrs, ka krievvalodīgo iedzīvotāju daļa būtu apmierināta un tā ir liela iedzīvotāju daļa. Vai mēs varam teikt, ka visi latvieši automātiski teiktu fui? Domāju, ka nē," pieļāvis Kaktiņš.

SKDS aptaujas liecina, ka diezgan liela latviešu daļa būtu mierīgi gatava akceptēt šādu koalīciju ar SC.