NATO iznīcinātāji virs Baltijas jūras pavada četras Krievijas militārās lidmašīnas

Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošie NATO iznīcinātāji pirmdien vairākas reizes pacēlušies gaisā, lai pavadītu četras Krievijas militārās lidmašīnas, kuras lidojušas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem starp Krievijas pamatteritoriju un Kaļiņingradas apgabalu, aģentūru BNS informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Ministrijas preses sekretāre Ugne Naujokaitīte uzsvēra, ka bažas radījusi lidojumu neparasti lielā intensitāte.

"Bažas rada šo Krievijas lidmašīnu lidojumu intensitāte. Tas vēlreiz demonstrē, cik nozīmīga un nepieciešama ir NATO gaisa patrulēšanas misija Baltijas valstīs," aģentūrai BNS teica Naujokaitīte.

Pēc viņas sniegtās informācijas, no rīta pašlaik Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošie Dānijas iznīcinātāji pavadījuši Krievijas transportlidmašīnu "An-26", kas lidojusi no Kaļiņingradas apgabala uz Krievijas pamatteritoriju. Pēc nolaišanās Zokņu bāzē pie Šauļiem NATO iznīcinātāji atkal pacēlušies un pavadījuši militāro mācību lidmašīnu "Tu-134", kas lidojusi tajā pašā virzienā.

Drīz pēc pusdienlaika NATO lidmašīnas pacēlušās, lai pavadītu izlūklidmašīnu "Il-20", kas bija ceļā no Krievijas pamatteritorijas uz Kaļiņingradas apgabalu, bet drīz pēc tam pavadījušas vēl vienu transportlidmašīnu "An-26", kas devusies no Krievijas pamatteritorijas uz Kaļiņingradas apgabalu.

Pēc Lietuvas amatpersonu teiktā, atbilstoši noteikumiem Krievija pirms savu lidmašīnu lidojumiem iesniegusi lidojumu plānus. Tomēr parasti Krievijas militārās lidmašīnas starp Krievijas pamatteritoriju un Kaļiņingradas apgabalu lidojot daudz retāk.

Jau ziņots, ka 18.oktobrī NATO patruļlidmašīnas pacēlās gaisā, lai virs Baltijas jūras pavadītu četrus Krievijas stratēģiskos bumbvedējus.

Kopš septembra Baltijas valstu gaisa telpā patrulē Dānijas iznīcinātāji.

NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā. Alianses valstis patrulē rotācijas kārtībā.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais