Jaunsleinis: budžeta konsolidācijai uz pašvaldību rēķina būs neprognozējamas sekas

Nākamā gada budžeta konsolidācijai uz pašvaldību rēķina būs neprognozējamas sekas, ceturtdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes ārkārtas sēdē teica LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

"Neprognozējamas sekas – tas ir maigi izsakoties," viņš uzsvēra.

Jaunsleinis informēja, ka atbilstoši Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajiem pasākumiem 2012.gadā pašvaldību aizņemšanās iespējas tiks samazinātas par 20 miljoniem latu jeb 20,8% salīdzinājumā ar šo gadu.

Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) proporcijas maiņai tiek piedāvāti vairāki varianti, palielinot valsts daļu attiecīgi par trim, četriem vai pieciem procentpunktiem līdz 21%, 22% vai 23%. Tādējādi pašvaldību ieņēmumi samazinātos attiecīgi par 4,2 miljoniem latu jeb 0,7%, salīdzinot ar šo gadu, vai 24,1 miljonu latu jeb 3,7%, salīdzinot ar 2012.gada bāzi, 12,2 miljoniem latu (1,9%) vai 32,1 miljonu latu (4,9%), vai attiecīgi 20,2 miljoniem latu (3,2%) vai 40,1 miljonu latu (6,1%), salīdzinot ar bāzi.

Vienlaikus dažos variantos tiek piedāvāts paredzēt dotāciju pašvaldībām ar zemākiem ieņēmumiem, tādējādi, piemēram, palielinot valsts daļu IIN sadalē līdz 23%, pašvaldību ieņēmumi samazinātos par 14,5 miljoniem latu (2,3%), salīdzinot ar šo gadu, vai par 28,7 miljoniem latu (4,4%), salīdzinot ar bāzi. Ja IIN proporcija valsts labā tiktu palielināta līdz 22%, pašvaldību ieņēmumi līdz ar dotāciju saruktu par 6,5 miljoniem latu (1%) vai 20,7 miljoniem latu (3,1%), salīdzinot ar bāzi.

Jaunsleinis arī vērsa uzmanību uz to, ka šogad IIN ieņēmumi pašvaldībām kopumā tiek prognozēti 638,6 miljonu latu apmērā. Savukārt 2012.gadā, saglabājot esošo IIN sadales proporciju, tie tiek prognozēti 658,5 miljonu latu apmērā.

Viņš uzsvēra, ka vairāki no publiski izskanējušajiem nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem nav izvērtēti, tostarp tie, kas saistīti ar pašvaldībām. Viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka iepriekšējos gados budžeta konsolidācijas pasākumos mēģināts panākt kompromisu, savukārt tagad tika piedāvāti jau gandrīz pieņemti lēmumi. "Pašvaldībām nav pieņemams tas, kas tiek piedāvāts, mēs neesam gatavi visas problēmas iznest uz saviem pleciem," sacīja LPS vadītājs, piebilstot, ka pašvaldības jau līdz šim konsolidācijā piedalījušās vairāk nekā valsts – kopumā no 2009. līdz 2011.gadam pašvaldību konsolidētais budžets konsolidēts par 470,2 miljoniem latu, bet valsts konsolidētais budžets – par 386,5 miljoniem latu.

Lai spriestu par pašvaldību budžetiem, pirmdien, 7.novembrī, Jaunsleinim paredzēta tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski. Tikai pēc tam notiks noslēguma sarunas ar aizdevējiem, informēja Jaunsleinis.

LPS dibināta 1991.gadā un uz brīvprātības principiem apvieno Latvijas novadu un pilsētu pašvaldības. LPS biedri ir visas 119 pašvaldības, tostarp deviņas republikas pilsētas un 110 novadu pašvaldības.

Svarīgākais