Sprūdžs: budžeta konsolidācija nenotiks uz pašvaldību rēķina

2012.gada valsts budžeta konsolidācija nenotiks uz pašvaldību rēķina, trešdien intervijā Latvijas Radio teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Edmunds Sprūdžs.

"Šobrīd satraukumam nav pamata. Budžets vēl tiek skatīts no visām pozīcijām. Tas, kas ir izskanējis, ka budžeta konsolidācija notiks uz pašvaldību rēķina, tā noteikti nevar teikt. Konsolidācijas pasākumi tiek skatīti visos līmeņos," teica ministrs.

Sprūdžs piebilda, ka budžeta konsolidācijas pasākumi nebūs tik sāpīgi kā iepriekš veiktie un viņš izteica cerību, ka valdībai izdosies rast risinājumus, kas veicina attīstību un aizsargā sociāli jūtīgo iedzīvotāju daļu.

"Pašvaldībām pašlaik nav pamata nopietnam satraukumam," teica Sprūdžs, solot, ka "viss konsolidācijas smagums negulsies uz pašvaldību pleciem".

VARAM ministrs, stāstot par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadali starp valsts budžetu un pašvaldībām, informēja, ka šis jautājums vēl tiek vērtēts un procentuālā sadale būs atkarīga no IIN prognozētajiem ieņēmumiem.

Arī ministru prezidents Valdis Dombrosvkis trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" noliedza spekulācijas, ka konsolidācija tiks veikta uz pašvaldību rēķina. "Pašvaldības šajā konsolidācijā kopumā piedalīsies vairāk vai mazāk proporcionāli ar valsts budžetu," teica premjers.

Viņš apstiprināja, ka tiek spriests par IIN pārdali starp pašvaldību un valsts budžetiem. "Taču kopējā pašvaldību līdzdalība konsolidācijā būs salīdzināma proporcionāli ar to, kas ir veikta valsts budžetā," vēlreiz apliecināja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka valdība otrdien sāka darbu pie nākamā gada valsts budžeta projekta izstrādes. Tostarp tika apstiprināts vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2012.–2014.gadam.

Valdības apņemšanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka Latvija 2012.gadā nodrošinās budžeta deficītu, kas ir mazāks par 3% no IKP, tiecoties uz 2,5% no IKP, lai nodrošinātu drošu Māstrihtas kritēriju izpildi eiro ieviešanai 2014.gadā.

Svarīgākais