Ietaupījumu no studiju kredītiem 2,2 miljonu latu apmērā novirza speciālo bērnudārzu uzturēšanai

Valdība otrdien nolēma ietaupījumu no studiju kredītiem 2,2 miljonu latu apmērā novirzīt vairāku speciālo bērnudārzu uzturēšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija informējusi, ka studējošo un studiju kreditēšanai paredzētajā budžetā ietaupīti 2 197 960 latu, jo šogad ir zemas RIGIBOR likmes, piemēram, šogad pirmajam pusgadam RIGIBOR likme bija 1,35 procenti, bet pērn šajā laikā – 9,13 procenti.

No šā gada 1.septembra darbu sākuši divi jauni bērnudārzi bērniem ar speciālām vajadzībām, kuriem esošā budžeta ietvaros jānodrošina pedagogu darba samaksa un līdzekļi uzturēšanas izdevumiem.

Jūrmalas pilsētas pašvaldībā līdz šim nav bijusi neviena speciālās pirmsskolas izglītības iestāde. 2010.gadā Jūrmalas pilsētas pedagoģiski medicīniskās komisijas sēdēs izvērtētas 240 bērnu spējas un 154 gadījumos ieteikta kāda no speciālās pirmsskolas izglītības programmām, līdz ar to, izvērtējot situāciju, ka netiek apmierināts pieprasījums pēc speciālās pirmsskolas izglītības programmām, nolemts dibināt speciālo pirmsskolas izglītības iestādi "Podziņa".

Arī Rundāles novada pašvaldībā līdz šim nebija speciālās pirmsskolas izglītības iestādes. Tuvākās speciālās mācību iestādes ir Dobeles speciālā pirmsskolas izglītības iestāde "Valodiņa", kas nodrošina izglītojamajiem ar valodas traucējumiem (atrodas apmēram 60 kilometru attālumā), kā arī ir Bauskas novada Pamūšas speciālā internātpamatskola (atrodas apmēram 20 kilometru attālumā) vai Iecavas novada Zālītes speciālā internātpamatskola (atrodas apmēram 40 kilometru attālumā).

Gan Rundāles novada, gan Jūrmalas pilsētas speciālā pirmsskolas izglītības iestāde nodrošina izglītību bērniem ar somatiskām saslimšanām, ar jauktiem attīstības traucējumiem, ar fiziskās attīstības traucējumiem, ar garīgās attīstības traucējumiem un ar valodas attīstības traucējumiem.

Līdz ar to uzturēšanas izdevumu segšanai 2011.gada septembrim–decembrim iespējams nodrošināt tikai 52,69% no nepieciešamā. Tādēļ ietaupītā nauda tiks novirzīta šo bērnudārzu uzturēšanai.

Svarīgākais