Prezidents ministru kandidātus vētīs nākamnedēļ

Valsts prezidents Andris Bērziņš jaunās koalīcijas potenciālos ministrus, visticamāk, vētīs tikai nākamnedēļ, aģentūrai BNS pastāstīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa sacīja, ka brīvdienās prezidentam nav paredzētas tikšanās ar partiju pārstāvjiem, lai runātu par ministru kandidātiem potenciālajā valdībā, ko veidos Zatlera Refoormu partija (ZRP), esošā premjera Valda Dombrovska pārstāvētā "Vienotība" un Nacionālā apvienība.

Savukārt premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai BNS sacīja, ka premjers līdz svētdienai vēl gaidīs no partijām galīgos ministru kandidātus, lai šo informāciju tālāk varētu nodot tiesībsargājošām iestādēm, kas veiks pārbaudi par visiem kandidātiem, kā to vēlējies prezidents.

Panke arī sacīja, ka sestdien un svētdien turpinās partiju darbs darba grupās, lai izstrādātu jaunās valdības deklarāciju.

Jau vēstīts, ka pirmdien "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi, par premjera amata kandidātu atkārtoti virzot Valdi Dombrovski. Savukārt piektdien partijas vienojās par ministru portfeļu sadali, kas paredz, ka ZRP būs pieci ministri un Saeimas spīkera amats, "Vienotība" būs atbildīga par piecām ministrijām un tai būs premjera amats, savukārt Nacionālās apvienības pārziņā būs divas ministrijas.

ZRP pārziņā būs Izglītības un zinātnes ministrija, Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Ekonomikas ministrija. "Vienotībai" būs premjera amats, kā arī tās atbildībā būs Finanšu ministrija un Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija. Savukārt Nacionālās apvienības pārziņā paredzēts nodot Kultūras ministriju un Tieslietu ministriju.

Neoficiāli zināms, ka finanšu ministrs, iespējams, arī turpmāk būs Andris Vilks, savukārt aizsardzības ministra posteni varētu saglabāt Artis Pabriks.Labklājības ministra portfeli varētu iegūt pašreizējā Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele, bet par veselības ministri varētu kļūt Ingrīda Circene, kas šo amatu ieņēma arī Einara Repšes valdības laikā no 2002. līdz 2004.gadam.

Izglītības ministra kandidāts varētu būt sociālantropologs Roberts Ķīlis, iekšlietu ministrs, iespējams, būs ZRP valdes loceklis Rihards Kozlovskis, savukārt par ārlietu ministru varētu kļūt Edgars Rinkevičs. Par satiksmes ministru savukārt varētu kļūt diplomāts Aivis Ronis.

Savukārt Nacionālā apvienība iepriekš savā programmā pirms vēlēšanām norādīja, ka kultūras ministra amatam virzīs Daugavpils teātra vadītāju Inesi Laizāni, savukārt tieslietu ministra amatu varētu ieņemt Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras lektore un bijusī Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Broka.

Uz zemkopības, ekonomikas un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru posteņiem pagaidām vēl ir vairāki kandidāti.

Minētie kandidāti gan, iespējams, varētu mainīties.