Zatlers: nepretendēju kļūt par tautas vēlētu Valsts prezidentu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) sagatavotie Satversmes grozījumi par tautas vēlētu prezidentu nav iecerēti partijas vadītāja Valda Zatlera interesēs, bet gan nākamajiem valsts vadītāja amata kandidātiem.

Zatlers ceturtdien žurnālā "Ir" publicētā intervijā, atbildot uz jautājumu, vai tauta viņu varētu apstiprināt par prezidentu, stāsta, ka noteikti nepretendē atkārtoti nokļūt šajā amatā un grozījumus Satversmē nav sagatavojis sev.

"Pirmkārt, noteikti uz to nepretendēju. Vēlreiz teikšu – esmu šos grozījumus virzījis nākamajiem prezidentiem, nevis sev. Izbeigsim šo neauglīgo situāciju, man tādu plānu nav," norādījis Zatlers.

Viņš atsakās atbildēt uz jautājumu, kurš no iespējamiem kandidātiem – Nils Ušakovs vai Aivars Lembergs – kļūtu par nākamo Valsts prezidentu, ja prezidenta vēlēšanas notiktu pašlaik.

"Tā ir nereāla situācija, jo prezidenta vēlēšanas notiek tad, kad tām jānotiek – reizi četros gados. Katram vēstures periodam vienmēr atnāk visoptimālākā kandidatūra," atzinis eksprezidents Zatlers.

Jau vēstīts, ka ZRP programmā paredzēti Satversmes grozījumi, kas paredz mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, nododot to tautas rokās. Lai par šādiem grozījumiem nobalsotu, koalīcijai Saeimā nepieciešamas divas trešdaļas balsu jeb vismaz 67 deputātu atbalsts.