Sociologs Freimanis: Āboltiņas un Zatlera attiecības ir nokaitētas

Divu galveno valdības veidotāju partiju "Vienotības" un ZRP līderu Solvitas Āboltiņas un Valda Zatlera attiecības ir nokaitētas, kas traucē abu partiju sarunas, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja sociologs Aigars Freimanis.

"Tur, tautas valodā runājot, dzirksteles lēkāja. Man ir grūti iedomāties, cik konstruktīvi un lietišķi var runāt, ja pat publiski tās attiecības izskatās tik uzkaitētas," sacīja Freimanis, komentējot Zatlera un Āboltiņas sarunu neklātienē ceturtdien no rīta Latvijas Radio.

"Katrā gadījumā neizskatījās šis duets tāds ļoti darbspējīgs un pozitīvs attiecībā viens pret otru," norādīja Freimanis.

Viņaprāt, vienkāršākais minējums būtu, ka iemesls abu nesaskaņām varētu būt neapmierinātība par ministru portfeļu dalīšanu, taču drīzāk nesaskaņu pamatā ir atšķirīgās partiju nostājas.

"Problēma ir meklējama tieši šo divu partiju ‒ "Vienotības" un ZRP ‒ attiecībās, un šie potenciālie koalīcijas partneri ‒ Nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs" ‒ paliek kā tādi iegansti, kas tiek izmantoti tai vai citā situācijā," klāstīja Freimanis.

Viņš arī pieļāva, ka Zatlera teiktais, ka pašlaik paņemtā pauze koalīcijas veidošanas sarunās nenozīmē citas koalīcijas iespējamību, varētu būt tikpat viegli maināms, kā lēmums veidot koalīciju ar Nacionālo apvienību pēc tam, kad iepriekš Zatlers bija paziņojis, ka viņa cerēto sadarbību ar "Saskaņas centru" varētu tikai ar tankiem mainīt.

Zatlers un Āboltiņa ceturtdien intervijā Latvijas Radio pārmeta viens otram vecus tikumus amatu dalīšanā, taču Zatlers uzsvēra, ka pauze valdības veidošanas sarunās, ko partija paņēmusi, jo nejūt apņemšanos no potenciālajiem partneriem ‒ "Vienotības" un Nacionālās apvienības ‒ īstenot ZRP iecerētās reformās, neliecina par jaunas koalīcijas iespējamību.