Ušakovs: Zatlera partijai nevajag tankus, lai mainītu viedokli. Pietiek ar ministra portfeli

© F64 Photo Agency

Pēc pirmdienas vakarā panāktās vienošanās par jauno koalīciju, kurā "Saskaņas centrs" (SC) palicis opozīcijā, šis politiskais spēks vērsīsies pie Valsts prezidenta, lai norādītu, ka šāda koalīcija nav labākā un nespēs strādāt.

SC viens no līderiem Nils Ušakovs otrdienas rītā LNT uzsvēra, ka SC izmantos visas parlamentārās tiesības, lai parādītu prezidentam, ka nebūtu pareizi atbalstīt šādu koalīciju. SC uzskata, ka koalīcija no Zatlera Reformu partijas (ZRP), "Vienotības" un Nacionālās apvienības nebūs rīcībspējīga un nespēs veikt iecerētās reformas.

"Pieļauju, ka SC vēlētāji un atbalstītāji vērsīsies pie Valsts prezidenta pirms 17.oktobra, mēģinot prezidentu pārliecināt, ka šī koalīcija, kas ir izveidota, nebūs rīcībspējīga ilgā laika posmā. Prezidents vēl nav pieņēmis lēmumu. Mūsu piedāvājums paliek nemainīgs – labākā koalīcija ir "Saskaņas centrs", "Vienotība" un Zatlera Reformu partija," uzsvēra Ušakovs.

Viņaprāt, viens no iemesliem, kāpēc ZRP mainīja iepriekš pieņemto viedokli koalīcijā aicināt SC, ir ministru portfeļu skaits.

"Zatlera Reformu partijai, lai mainītu viedokli, nevajag nekādus tankus, to var nopirkt ar vienu ministra portfeli. Partija, kas tik bieži maina savu viedokli, strādājot koalīcijā ar tādu nepārliecinošu balsu vairākumu, nebūs spējīga veikt reformas. Mums ir ļoti lielas bažas, ka šāda koalīcija ar nepārliecinošu vairākumu un tik lielām pretrunām, ne tik vien nespēs veikt reformas, bet arī risināt ikdienas problēmas," pauda Ušakovs.

Arī SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs bija tiešs, sakot, ka "šo koalīciju vieno amatu kāre".

"Šo koalīciju vieno amatu kāre, jo ideoloģiskus kūleņus visas trīs šīs politiskās apvienības ir metušas vairākas reizes pēdējos mēnešos. Kompromisi atrasti, manuprāt, ierobežotā amatu skaita dēļ," otrdienas rītā Latvijas Radio komentēja Urbanovičs.

Viņš noliedza, ka iepriekš būtu brīdinājis, ka aicinās SC atbalstītājus uz aktivitātēm, ja apvienība netiks iekļauta valdībā.

"Nav tiesa, ka es būtu uz kaut ko aicinājis. Teicu, ka parlamentārā ideja "Saskaņas centra" vēlētāju gaidām ir apgrūtināta, situācijā, kad mums pārmet nevis nespēju vienoties, bet pārāk lielu lokanību un kompromisu kāri. SC vēlētājs uz to visu raugās ar bažām, ka neatkarīgi no tā, cik balsu nodots SC, tam izredžu būt starp Latvijas politikas veidotājiem nav," uzsvēra Urbanovičs.

Jau ziņots, ka ZRP un "Vienotība" pirmdien vienojās koalīcijā aicināt Nacionālo apvienību, līdz ar to opozīcijā atstājot no apvienības SC un Zaļo un zemnieku savienības ievēlētos deputātus. Abas partijas aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu par premjeru virzīt "Vienotības" premjera amata kandidātu un pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski.

Valsts prezidents Andris Bērziņš paziņojis, ka premjera amata kandidātu nosauks tikai pēc tam, kad esošais Ministru kabinets būs nolicis pilnvaras saistībā ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu, kas notiks jau nākamnedēļ, 17.oktobrī.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.