Atlaistās Saeimas 44 deputātiem kompensācijām prasa 226 tūkstošus latu

Atlaistās Saeimas deputātiem kompensācijām būs nepieciešami 226 173 lati. Pabalstus plānots izmaksāt 44 deputātiem, kas nav ievēlēti 11.Saeimā.

Saeima ir vērsusies Finanšu ministrijā (FM), lūdzot piešķirt naudu pabalstiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Preses centrā norādīja, ka daļa no šīs summas nonāks atpakaļ Valsts kasē, jo no pabalsta vēl tiks atrēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas un ienākuma nodoklis.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz deputātam, kura mandāts izbeidzas līdz ar Saeimas pilnvaru izbeigšanos, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, izmaksāt vienreizēju pabalstu triju vidējo mēnešalgu apmērā.

Deputāta mēnešalga ir 1417 latu pirms nodokļu samaksas, taču katram deputātam summa būs atšķirīga – tā atkarīga no tā, vai deputāts saņem piemaksu par amata, piemēram, darbu prezidijā, komisijas vai frakcijas vadīšanu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pēc 10.Saeimas atlaišanas, kas nostrādājusi vien nepilnu gadu, izraisījās diskusijas, vai deputātiem būtu jāmaksā kompensācijas. Taču likumā nav paredzēts gadījums par atlaistas Saeimas sociālajām garantijām.

Atlaistās 10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") iepriekš norādījusi, ka katram pašam ir jāvērtē, vai būtu jāpieņem likumā noteiktā kompensācija.

Līdz šim neviens deputāts publiski nav paudis gatavību no kompensācijas atteikties.

Jau vēstīts, ka pēc ārkārtas vēlēšanām 63 no jaunās Saeimas deputātiem strādā vai ir strādājuši arī 10.Saeimā, savukārt 34 cilvēki deputāta mandātu iegūs pirmo reizi. Vēl trim 11.Saeimā ievēlētajiem deputātiem ir parlamentārā pieredze 7.Saeimā, iepriekš pavēstīja Saeimas Preses centrs.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.