Brigmanis: līdzšinējie solījumi prasītu valdības veidošanu uzticēt ZRP un SC

Līdzšinējie partiju solījumi prasītu valdības veidošanu uzticēt Zatlera Reformu partijai (ZRP) un apvienībai "Saskaņas centrs" (SC), pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis.

"Ja ir viss tā, kā tagad ir solījuši gan ZRP, gan SC, kam kopā ir 53 balsis, visa loģika prasītu viņiem uzticēt to valdību veidot," sacīja Brigmanis.

"Ja pa šo dienu kāds atsakās no šādas sadarbības, tad ir skaidrs, ka kāds kaut ko ir uzmetis. Vai nu "Vienotība" būs uzmetusi Nacionālo apvienību, vai ZRP būs uzmetusi "Saskaņu". Jebkurā gadījumā sausām kājām te netiks neviens," sacīja ZZS līderis, kura partija nepiedalās koalīcijas veidošanu sarunā.

Brigmanis gan norādīja, ka koalīcijas veidošanas sarunas parādījušas, ka partijas gatavas atteikties no daudziem principiem varas dēļ.

Viņš arī minēja, ka ZZS būtu gatava iesaistīties koalīcijas veidošanai, ja pārējiem partneriem būtu vēlme ar viņiem strādāt. Taču, ja no citu partiju puses būs pozīcija, ka ZZS jānožēlo grēki un jāatsakās no partneriem, lai tiktu valdībā, tad tā nebūs.

Ja ZZS arī paliks opozīcijā, tad partija tomēr turpinās būt vienota un tai būs "zaļa" nākotnē, sacīja Brigmanis.

Pirmdiena ir Valsts prezidenta noteiktais termiņš, kad viņš sagaida vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm, kas varētu nostrādāt turpmākos trīs gadus, aģentūrai BNS iepriekš uzsvēra prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

"Ja pozīcijas nebūs, pirmdienas vakarā Valsts prezidenta kanceleja izplatīs Valsts prezidenta viedokli par nākamajiem soļiem," informēja Krapāne, nenorādot, kāda varētu būt turpmākā rīcība. "Viss ir atkarīgas no tā, kas būs noticis sarunās par nākamo koalīciju."

Partijas nav spējušas panākt vienošanos par vēlamo koalīcijas modeli jau trešo nedēļu pēc vēlēšanām. Zatlera Reformu partijas (ZRP) valde nolēmusi veidot koalīciju ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" (SC), taču "Vienotība" par labāko modeli uzskata sadarbību ar ZRP un Nacionālo apvienību (NA).

"Vienotībai" un ZRP jaunajā Saeimā ir tikai 42 balsis. Vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot parlamentā 31 deputāta mandātu, bet NA – 14 vietu.

Koalīcijas veidošanas oficiālajās sarunās nepiedalās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas parlamentā ieguvusi 13 vietu, jo ZRP jau pirms vēlēšanām paziņoja, ka neredz iespējas sadarboties ar partijām, kurās ir oligarhu ietekme, ar to domājot ZZS.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.