Koalīcijas veidošana neiet uz priekšu

© F64 Photo Agency

Lai arī Nacionālā apvienība (NA) un "Saskaņas centrs" (SC) publiski atzinuši, ka savstarpēji valdībā sastrādāties būs grūti, koalīcijas sarunu vedēji – "Vienotība" un Zatlera Reformu partija (ZRP) – tomēr gaidīs šo abu politisko spēku oficiālus lēmumus par tiem iesniegtajiem priekšlikumiem valdības deklarācijai.

Arī pēc "Vienotības", ZRP un SC tikšanās ceturtdien "Vienotība" paliek pie sava, ka labākais koalīcijas modelis būtu tās sadarbība ar ZRP un NA, savukārt ZRP joprojām vislabprātāk vēlētos veidot valdību ar "Vienotību" un SC.

"Vienotības" sarunu vedējs Valdis Dombrovskis ceturtdien pēc tikšanās ar ZRP un SC pārstāvjiem žurnālistiem uzsvēra, ka NA un SC izsaka "precīzus, savstarpēji izslēdzošus priekšlikumus". Proti, NA paziņojusi, ka nevar atbalstīt valdību, kurā strādā SC ministri, savukārt SC nevar atbalstīt valdību, kurā nav tās virzītu ministru, līdz ar to var secināt, ka "reāla progresa sarunās nav".

Tomēr "Vienotība" un ZRP gaidīs, ka ceturtdienas laikā uz viņu iesniegtajiem priekšlikumiem abi potenciālie sadarbības partneri sniegs oficiālu, valdes apstiprinātu un precīzu vērtējumu un par tālāko darbību lems pēc tam, pavēstīja ZRP pārstāvji Edmunds Sprūdžs un Valdis Zatlers.

"Šīsdienas sarunas nebija nemaz tik sliktas. [..] Jautājumā par to, kā salikt kopā partiju programmas, mēs esam ļoti pavirzījušies uz priekšu ar visām partijām, kas strādās Saeimā, lai tām būtu izpratne par to, kas jādara jaunajā valdībā, un vērtībām. Par tām tomēr jāsagaida Nacionālās apvienības un "Saskaņas centra" komentārs," teica Sprūdžs.

Zatlers izvairījās skaidri atbildēt uz jautājumu, vai ZRP varētu veidot koalīciju tikai ar SC. Tikmēr SC līderis Nils Ušakovs uz šo jautājumu atbildēja, ka labākais koalīcijas modelis ir no ZRP, "Vienotības" un SC, taču ir "Vienotības" piedāvājums paplašināt šo modeli līdz četrām partijām, "tāpēc ļausim pamēģināt izveidot koalīciju no četrām partijām".

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka "Vienotībai" koalīcija ar ZRP un SC neesot pieņemama ideoloģisku apsvērumu dēļ. Viņa atgādināja, ka piedāvājums veidot tā saucamo varavīksnes koalīciju noraidīts, jo ZRP noraidījusi Zaļo un zemnieku savienības iesaisti koalīcijā, savukārt "Vienotības" valde nav akceptējusi iespējamo sadarbību koalīcijā ar ZRP un SC.

Āboltiņa pauda bažas par sarunu norisi un to, ka, nespējot to atrisināt, atbildība par valdības veidošanu var nonākt prezidenta rokās.

Ušakovs norādīja, ka SC neesot konceptuālu iebildumu arī pret četru partiju koalīciju, bet problemātiska tādā gadījumā ir SC un NA viedokļu nesakritība.

"Mums, no vienas puses, nav konceptuālu iebildumu pret četru partiju kombināciju, bet mēs šodien esam saņēmuši precīzu detalizējumu, kā koalīcija varētu strādāt četru vai divu plus divu partiju koalīcijā vai gadījumā, ja Nacionālā apvienība nepiekrīt, tad divi plus viens plus nulle, un kāda tad būtu tālākā "Vienotības" rīcība. Līdz ar to sniegt šodien kādu "Saskaņas centra" atbildi par tālāko rīcību vēl nevaru apsolīt, jo ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu," pastāstīja Ušakovs.

Savukārt pret programmatiskām vērtībām konceptuālu iebildumu nevienam neesot, bet par punktiem, kuros redzējums nesakrīt, tiks vēl runāts atsevišķi. Iebildumi rodas par iespējamiem valdības modeļiem – SC nevar atbalstīt valdību, kurā nav tās virzītu ministru, tas būtu "diezgan dīvains" risinājums, ņemot vērā SC uzvaru vēlēšanās.

Ušakovs kopīgajā sarunā ar ZRP un "Vienotību" arī norādījis, ka SC neiešot valdībā, kurā nebūtu ZRP. Viņš to pamatoja arī ar to, ka ZRP pēcvēlēšanu periodā, vispirms uzstājot uz programmu saskaņošanu un atliekot runas par amatiem, rīkojusies atbildīgi.

Jau vēstīts, ka šī ir jau trešā nedēļa pēc 11.Saeimas vēlēšanām un joprojām nav skaidrības par koalīcijas sastāvu un iespējamiem premjera amata kandidātiem.

ZRP un "Vienotība" trešdien tikās ar Nacionālo apvienību (NA), un tai tuvākajā laikā jāizvērtē piedāvātie iespējamie koalīcijas modeļi, darbojoties valdībā uz sadarbības līguma pamata. Iespējamā sadarbība varētu būt pēc modeļa 2+2 – "Vienotības" un ZRP vadībā, slēdzot sadarbības līgumus ar SC un NA.

NA pārstāvis Raivis Dzintars gan uzsvēra, ka apvienība jebkurā gadījumā neiesaistītos valdībā, ja kāda ministra amats būtu SC pārraudzībā.

"Vienotības" valde pirmdien vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka neakceptē ZRP sestdienas naktī atbalstīto koalīcijas modeli – ZRP ar "Vienotību" un SC –, un uzsvēra, ka aizvien atbalsta koalīcijas modeli ZRP ar "Vienotību" un Nacionālo apvienību. Kā variantus tālākai apspriešanai "Vienotība" piedāvājusi iespējamu četru partiju modeli, iesaistot gan SC, gan Nacionālo apvienību, vai arī mazākuma valdības modeli, koalīcijā strādājot ZRP un "Vienotībai", uz sadarbības līguma pamata piesaistot arī SC un Nacionālo apvienību. Sadarbības līgums pieļautu šīm partijām piešķirt arī ministru portfeļus.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.