Rubiks sola neparakstīt koalīcijas līgumu, kas nostiprinātu Latvijas okupācijas fakta atzīšanu

Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) ir gatava atbalstīt jebkuru valdību, kurā būs apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un noraida runas par tās izslēgšanu no SC, taču par klupšanas akmeni varētu izrādīties vēlme koalīcijas līgumā nostiprināt to, ka SC atzīst Latvijas okupāciju, trešdien telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja LSP vadītājs, eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks.

"Tādu dokumentu mēs vienkārši neparakstītu," sacīja Rubiks, atbildot uz jautājumu, vai parakstītu koalīcijas līgumu, kas nostiprinātu, ka SC atzīst Latvijas okupācijas faktu.

"Okupācija ir pilnīgi lieks arguments. Kā var uzstādīt kādam kaut kādu ultimātu vai prasīt kaut ko atzīt vai neatzīt, kad valsts iet bojā. Tagad jādomā par ekonomiku nevis par to, kas bija 50 un vairāk gadu atpakaļ," sacīja LSP vadītājs, kurš nekad nav atzinis Latvijas okupāciju..

Viņš arī sacīja, ka jautājums par LSP izstāšanos no SC nav dienas kartībā un tam nav pamata.

"Mēs esam kopā startējuši vēlēšanās un ne pirmo reizi, un esam ieguvuši attiecīgas deputātu vietas, tamdēļ nav pamata tādām runām," sacīja Rubiks.

Runas par iespējamo LSP izstumšanu no "Saskaņas centra" parādījās pēc tam, kad SC līderis Nils Ušakovs izteicās, ka, nesakrītot apvienību veidojošo partiju - Jāņa Urbanoviča vadītās "Saskaņas" un Alfrēda Rubika vadītās LSP - redzējumam par koalīcijas veidošanas principiem, "Saskaņas" pārstāvji to gatavi veikt bez LSP līdzdalības.

Jau vēstīts, ka Ušakovs Rīgas konferences pieņemšanā atzina Latvijas okupāciju, norādot, ka "pirms divdesmit gadiem Latvija atjaunoja neatkarību pēc padomju okupācijas".

Tai pat laikā viens no SC nosacījumiem dalībai valdībā iespējamo partneru atzinums, ka Latvijā vairs nedzīvo okupanti.

Šobrīd 11.Saeimā ievēlētās partijas aktīvi risina sarunas par koalīcijas veidošanu, taču pagaidām vienošanās par jaunu valdību nav, jo viens no strīdīgākajiem jautājumiem ir, vai iekļaut vēlēšanu uzvarētāju SC valdībā vai nē.

Latvijā

Valmierā 12.oktobrī jau trešo gadu notiks Simjūda tirgus, kas pulcēs apmēram 350 tirgotājus, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.