Latvijā ieradīsies starptautisko aizdevēju tehniskā misija

No pirmdienas līdz 11.oktobrim Latvijā darbosies starptautisko aizdevēju – Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) – tehniskā misija.

Ministrijā informēja, ka starptautisko aizdevēju tehniskās misijas laikā notiks sagatavošanās pārskata misijai, kas paredzēta oktobra beigās.

"Šīs misijas ietvaros notiks aizdevēju tikšanās ar valdības pārstāvjiem, kā arī nozaru ministriju ekspertiem. Tehniskās misijas laikā netiks pieņemti konkrēti lēmumi, bet notiks sagatavošanās darbi, lai nodrošinātu pilnvērtīgu pārskata misijas norisi," klāstīja ministrijā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis aģentūrai BNS pavēstīja, ka starptautisko aizdevēju pārskata misija norisināsies no 26.oktobra līdz 7.novembrim un tās laikā plānots izskatīt Latvijai nozīmīgus jautājumus, piemēram, 2012.gada valsts budžeta izstrādi, vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības prognozes, fiskālās konsolidācijas pasākumus u.c.

Misijas noslēgumā, kā parasti, tiks sagatavota un parakstīta Nodomu vēstule SVF un Saprašanās memorands ar Eiropas Savienību.

Jarockis arī atgādina, ka saskaņā ar vienošanos ar starptautiskajiem partneriem šogad 22.decembrī plānots slēgt starptautisko aizdevumu programmu Latvijai.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka sākumā bija plānots, ka starptautisko aizdevēju pārskata misija, kas būs pēdējā pirms starptautiskā aizdevuma programmas Latvijai noslēgšanas, Latvijā notiks augustā, taču tā tika atlikta līdz ar Saeimas ārkārtas vēlēšanām.

Iepriekšējā starptautisko aizdevēju ceturtā pārskata misija notika no 5. līdz 15.aprīlim, un tās laikā, ņemot vērā Latvijas stratēģisko mērķi – ekonomikas stabilitātes nodrošināšana un izaugsmes atjaunošana, kā arī plānu pievienoties eiro zonai 2014.gadā –, tika izvirzīts uzdevums Latvijai sasniegt 2012.gada budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts "Parex bankai".

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais