Politiskā brieduma pārbaudījums Vienotībai

© F64 Photo Agency

Bijušais prezidents Valdis Zatlers jau atkal pārsteidzis sabiedrību un savus vēlētājus. Pārsvarā uz krievvalodīgo elektorātu orientēta partija – Saskaņas centrs (SC) – pirmo reizi nonākusi tik tuvu valdībai, kas atkal satricinājis vēl nesen kā izveidoto koalīcijas kodolu – Zatlera Reformu partija un Vienotība.

Valdis Zatlers pusgada laikā jau otro reizi pamanījies pārsteigt sabiedrību ar bezprecedenta lēmumiem. Ja vēsturiskais Valsts prezidenta rīkojums numur 2, pēc kura tika ierosināts referendums par Saeimas atlaišanu, guva gandrīz nedalītu sabiedrības atbalstu, tad naktī uz sestdienu Zatlera Reformu partijas (ZRP) pieņemtais lēmums par SC aicināšanu koalīcijā nenoliedzami ir pretrunā ar lielu daļu šā politiskā spēka elektorāta vēlmēm un pretējs Vienotības līdz šim paustajām nostādnēm.

Niecīgs pārsvars

Politologi neņemas prognozēt, ko ZRP vēlējusies sasniegt un kas notiks tuvākajās dienās, jo jau sākotnēji bija skaidrs, ka SC pieaicināšana koalīcijai padarīs gandrīz neiespējamu Vienotības dalību tajā. Joprojām kuluāros spekulē, ka šis ir apzināts ZRP solis un Vienotība nav vēlama ZRP modelētajā valdībā. Citi uzskata, ka ZRP šādi rīkojas, jo tai trūkst politiskās pieredzes un mākas rēķināties ar vēlētājiem un politiskajiem partneriem. ZRP pati atteikusies sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK nav iedomājama vienā valdībā ar SC, un arī Vienotība vismaz vēl svētdien bija ļoti kritiska par sadarbošanos koalīcijā ar SC. Rezultātā pretēji paša V. Zatlera paustajam un Valsts prezidenta Andra Bērziņa aicinājumam maksimāli plaša koalīcija nav iespējama. ZRP un SC parlamentā kopā ir tikai 53 balsis. Turklāt jāņem vērā, ka pašā ZRP nav vienprātības par sadarbošanos ar SC, kas draud ar partijas sadrumstalošanos un koalīcijas mazspēju.

ZRP joprojām turas pie iepriekš uzsvērtā, ka Vienotība joprojām tai ir ideoloģiski tuvākais politiskais spēks, bet lēmums par SC pieaicināšanu pieņemts, lai izbeigtu etniskās nesaskaņas.

«Jau ilgu laiku to [valsti] vājina etniskā sašķeltība un neuzticēšanās. Mēs ilgstoši tērējam enerģiju, meklējot iekšējus ienaidniekus, kamēr mūsu kaimiņi savā attīstībā virzās uz priekšu,» teikts ZRP paziņojumā.

Paziņojumā bijušā prezidenta dibinātā partija apliecina, ka lēmums par SC uzaicināšanu koalīcijā bijis pārdomāts un izsvērts. Partija rēķinoties arī ar neizpratni un neapmierinātību, ko šis lēmums izraisīs tās vēlētājos.

«ZRP līdz šim ir demonstrējusi savu izlēmību un atšķirību no līdzšinējās politiskās kultūras. Tieši progresīvas, no aizspriedumiem brīvas domāšanas un saliedētības idejas dēļ ZRP spēj pieņemt šo Latvijas valsts pastāvēšanai tik nozīmīgo lēmumu,» turpina paziņojums, kurš, ignorējot Vienotības iepriekš pausto, ka koalīcijā ar SC tā neies, aicina Valdi Dombrovski uzņemties valdības vadītāja amatu.

Neredz loģiku

Apgalvojumus, ka šis lēmums bijis pārdomāts, apšauba politologs Filips Rajevskis. «Te nav runa par saprātu, te nevar izkalkulēt, kas notiks tālāk, te ir cilvēcisko ambīciju un ilūziju cīņa, nevis politiskā aprēķina cīņa,» uzskata politologs. Viņš uzskata, ka ZRP radījis situāciju, kuru nav vēlējies neviens no parlamentā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem, un ZRP tagad jācīnās ar pašu nepārdomāto paziņojumu radītajām sekām.

«ZRP ir uzrāvusies uz pašu zīmētajām, pēc būtības nedabiskajām sarkanajām svītrām – nesadarboties ar ZZS. Sabiedrība neuzskata oligarhu problēmu par kaut ko ļoti nopietnu. To pirms vēlēšanām pierādīja arī socioloģiskie pētījumi. V. Zatlers sabiedrībai piedāvā pseido sarkanās līnijas un cīņu ar oligarhiem, bet iet pretēji vēlētāju un partijas biedru redzējumam par koalīcijas veidošanu. Šādas rīcības politiskie zaudējumi ir neaprēķināmi, bet, partijai sašķeļoties, zaudējumi būs neatgūstami,» uzskata F. Rajevskis, kas pieļauj pat drīzu ZRP izjukšanu.

Nesastrādāsies

Vienotības pārstāvis Kārlis Šadurskis pirms šodien paredzētās partijas valdes sēdes Neatkarīgajai pauda, ka apšauba situācijas, kurā Vienotība tomēr piekristu strādāt valdībā ar SC, iespējamību.

«Es domāju, ka valdē nebūs jūtamas noskaņojuma maiņas. ZRP ir savu viedokli izteikusi, bet iespējams, ka arī tur var būt svārstības un izmaiņas,» saka politiķis. Viņš neslēpj, ka Vienotība nevēlas palikt opozīcijā un šobrīd cerības tiek liktas uz ZRP, kas pieredzes trūkuma dēļ mēdz pieņemt pārsteidzīgus lēmumus.

«ZRP līdz šim kaut kādu iemeslu dēļ diezgan maz domājusi vai reizēm pat nemaz nav domājusi par to, kādu reakciju sabiedrībā izraisa viņu lēmumi. Piemēram, par Edmundu Sprūdžu kā viņu premjerministra kandidātu. Tādēļ reizēm, sastopoties ar sabiedrības reakciju, pozīcija tiek koriģēta,» skaidro K. Šadurskis. Vērtējot ZRP lēmumu, viņš atzīst, ka SC pieaicināšana ir vēsturisks lēmums, bet arī Molotova – Ribentropa pakts bijis vēsturisks, prognozējot šādas koalīcijas negatīvo ietekmi uz valsts attīstību, teica politiķis.

Situāciju no malas vienā mierā vēro SC līderis Jānis Urbanovičs, kas gaida šodienas Vienotības valdes sēdi un ar prognozēm nedalās – tā esot tukša laika un enerģijas šķiešana. Varbūtību strādāt valdībā tikai divatā partija pagaidām neizskatot. «Mums jāmeklē kopīgas iespējas strādāt plašākā lokā, nevis turpināt meklēt kašķi,» saka J. Urbanovičs.

Latvijā

Valmierā 12.oktobrī jau trešo gadu notiks Simjūda tirgus, kas pulcēs apmēram 350 tirgotājus, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.