Arī šodien Valsts prezidents turpina konsultācijas ar partijām

- Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien turpinās konsultācijas ar 11.Saeimā ievēlētajām partijām un tiksies ar Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Ar Nacionālo apvienību prezidents tiksies plkst.9, bet ar Zaļo un zemnieku savienību - plkst.12. Apmēram plkst.13:30 viņš sniegs īsu rezumējumu par sarunām ar visām ievēlētajām partijām, aģentūru BNS informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Jau vēstīts, ka trešdien prezidents tikās ar "Saskaņas centra" (SC), Zatlera Reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" vadību.

SC līderis Nils Ušakovs pēc tikšanās ar prezidentu pastāstīja, ka par labāko iespējamo koalīcijas modeli norādījis SC, "Vienotības" un ZRP sadarbību. Tāpat abi SC pārstāvji, kuri ir apvienības premjera amata kandidāti, apliecinājuši savu gatavību uzņemties Ministru prezidenta pienākumus, ja prezidents kādu no viņiem nominētu šim amatam. Savukārt Urbanovičs teica, SC rindās uz katru ministra posteni esot pat vairāki kandidāti.

ZRP pārstāvji ar prezidentu galvenokārt runājuši par valsts ekonomikas un reģionu attīstību, kā arī izglītību. ZRP vadītājs Valdis Zatlers pēc sarunas ar prezidentu pastāstīja, ka pārrunātas arī atšķirības redzējumos ar "Vienotību" pēc abu partiju pārstāvju diskusijām ekspertu grupās finanšu un ekonomikas, tiesisko lietu un aizsardzības, kā arī sociālo jautājumu un izglītības blokā.

Savukārt "Vienotības" delegāti izklāstījuši prezidentam valsts ekonomikas atlabšanas plānu un jautājumus par valsts stabilu attīstību, ražošanu un investīciju piesaisti. Pārrunāti arī sociālie jautājumi un izglītības kvalitāte, sasaistot to ar darba tirgus pieprasījumu.

Prezidents izrādījis lielu interesi un uzdevis "Vienotības" pārstāvjiem daudzus konkrētus jautājumus par valsts ekonomikas attīstības aspektiem, apliecināja "Vienotības" līderi Solvita Āboltiņa un Valdis Dombrovskis.

Tāpat visu partiju pārstāvji prezidentam izklāstījuši savas programmatiskās nostādnes un redzējumu par līdzšinējo koalīcijas veidošanas sarunu gaitu ar pārējām partijām. Par konkrētiem amatiem un konkrētiem kandidātiem uz premjera amatu pašlaik sarunas nav notikušas.

Valsts prezidents apliecinājis, ka neiejauksies koalīcijas veidošanas procesā, atstājot vienošanos par tās aprisēm ievēlēto politiķu ziņā. To viņš ir gatavs darīt tikai tad, ja politiķiem šajā procesā radīsies kādi sarežģījumi, kuru dēļ drīza koalīcijas izveide būtu apdraudēta.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot 31 mandātu parlamentā, ZRP, kas Saeimas vēlēšanās startēja pirmo reizi, – 22, "Vienotība" – 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – 14, bet Zaļo un zemnieku savienība – 13 deputātu vietas.