Lembergs: varavīksnes valdība vilktu uz kašķi

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iespējamā iesaistīšanās valdībā būtu atkarīga no piedāvātās programmas, tomēr tā saucamā varavīksnes valdība diez vai spētu funkcionēt sekmīgi, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij", ZZS).

"Varavīksnes valdība, es domāju, vilktu uz kašķi," sacīja Lembergs.

Viņš uzsvēra, ka ZZS iesaistīšanās valdībā neesot pašmērķis un jāskatās, kāda programma tiek piedāvāta. "ZZS šobrīd vienkārši pastāv malā un paskatās. [..] ZZS uzskata, ka 13 balsis nav pietiekami, lai būtiski ietekmētu procesus, un ir daudz variantu, kā izveidot valdību bez ZZS," sprieda Lembergs.

Tomēr, viņaprāt, "visi labi saprot", ka visloģiskākā koalīcija būtu Zatlera Reformu partija (ZRP), "Vienotība" un ZZS. Tomēr, tā kā ZRP paudusi nevēlēšanos strādāt koalīcijā ar ZZS, tad otrs variants būtu koalīcija ar "Saskaņas centru".

Jau vēstīts, ka pēc 17.septembrī notikušajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām sarunās par nākamo valdību iesaistījušies četri politiskie spēki – ZRP, "Vienotība", "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Saskaņas centrs" jaunajā Saeimā ieguvis 31 mandātu, ZRP, kas Saeimas vēlēšanās startēja pirmo reizi, – 22, "Vienotība" – 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – 14, bet Zaļo un zemnieku savienība – 13 deputātu vietas.