Pretendentus KNAB priekšnieka amatam sāks vērtēt pirmdien

Pirmdien uz pirmo sēdi sanāks konkursa komisija, kas vērtē kandidātus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam.

Ministru kabineta preses sekretāre Zanda Šadre pastāstīja, ka pirmajā komisijas sēdē izvērtēs kandidātu pieteikumus un kandidātu atbilstību formālajiem kritērijiem, taču kandidāti uz pārrunām vēl netiks izsaukti.

Par kandidātu uzklausīšanu tiks informēts atsevišķi.

Jau ziņots, ka konkursa pirmajā kārtā vērtēs kandidātu atbilstību konkursa formālajiem kritērijiem. Komisijai līdz 18.oktobrim jāpieņem lēmums, kuri pretendenti izvirzāmi konkursa otrajai kārtai.

Konkursa otrajā kārtā padziļināti vērtēs kandidātu pieredzi un kompetenci. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt uz valdību apstiprināšanai, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

Pretendentam jāatbilst KNAB likumā noteiktajām prasībām, tostarp jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas, jābūt augstākajai izglītībai, uzkrātai amatam atbilstošai darba pieredzei un vismaz triju gadu pieredzei atbildīgā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā.

Konkursa nolikums paredz, ka pretendentam jābūt izpratnei par iestādes lietvedību, grāmatvedību, personāla organizēšanu, kā arī klasificētās informācijas aizsardzības regulējumu atbilstoši normatīvajos aktos vadītājam noteiktajām kompetencēm, izpratnei par korupcijas novēršanas un apkarošanas, kā arī partiju finansēšanas jautājumiem.

Būtisks vērtēšanas kritērijs ir arī kandidātu reputācija, ko vērtēs atbilstoši KNAB likumā un konkursa nolikumā noteiktajām prasībām.

Vērtējot pretendenta darba pieredzi, gadījumā, ja ir divi vai vairāki pretendenti ar vienlīdzīgi atbilstošu darba pieredzi, priekšrocība ir pretendentam, kas ieguvis augstāko juridisko izglītību.

Pretendentu vērtēšanas komisiju vadīs Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, un komisijas sastāvā ietilpst Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes tiesas aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Dreimane norādīja, ka atšķirībā no līdzšinējās KNAB priekšnieka amata konkursa organizēšanas prakses Valsts kancelejas izstrādātā kārtība paredz trīs jauninājumus. Pirmkārt, amata pretendentus atklāta konkursa divās atlases kārtās vērtēs nozares profesionāļi, nevis politiķi, tādējādi būtiski uzlabojot esošo kārtību, ko augstu novērtējuši korupcijas apkarošanas nozares eksperti.

Otrkārt, konkursa nolikumā ir skaidri noteikts iesniedzamo dokumentu loks, kas apliecina likumā noteiktās pretendentiem nepieciešamās prasmes.

Treškārt, lai informētu sabiedrību par atklāta konkursa norisi, ir paredzēts informēt plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus par konkursa norisi pēc katras konkursa kārtas.

Jau ziņots, ka konkursā pieteikušies kopumā 13 kandidāti.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais