Būs jāatklāj mediju patiesie īpašnieki

Saeima ceturtdien pieņēma likumprojektu, kas paredz atklāt mediju patiesos īpašniekus.

Izmaiņas likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" paredz masu informācijas līdzekļu dibinātājiem un īpašniekiem, kuri ir kapitālsabiedrības, pienākumu komercreģistra iestādi informēt par patiesajiem labuma guvējiem. Ziņas par patiesajiem labuma guvējiem Uzņēmumu reģistram būs jāsniedz Komerclikumā noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Saeimas pieņemtā likuma redakcija arī paredz, ka, reģistrējot masu informācijas līdzekļus, turpmāk būs jānorāda arī detalizētas ziņas par medija īpašniekiem (dibinātājiem) un izdevējiem – juridiskām vai fiziskām personām. Jauna ir arī prasība norādīt medija darbības termiņu, ja tas tiek dibināts uz noteiktu laiku vai noteikta mērķa sasniegšanai.

Saskaņā ar likuma grozījumiem arī interneta vietne var tikt reģistrēta kā masu informācijas līdzeklis.

Likums arī papildināts ar normu, ka redaktors (galvenais redaktors), veicot savus pienākumus, ir redakcionāli neatkarīgs.

Atbildīgās Saeimas komisijas vadītāja Ingrīda Circene ("Vienotība") atzinīgi novērtējusi, ka jau 10.Saeimas laikā ir izdevies pieņemt likumu, kas "palīdzēs Latvijas mediju vidi padarīt caurredzamāku un mazāk ietekmējamu, kā arī veicināt žurnālistu darba redakcionālo neatkarību". Viņa norādījusi, ka jaunajam parlamenta sasaukumam būs jāsakārto interneta vide.

"Lai gan saskaņā ar likuma grozījumiem arī interneta vietni varēs reģistrēt kā masu informācijas līdzekli, interneta portāliem, kuru loma publiskajā komunikācijā aizvien pieaug, reģistrācija pagaidām nebūs obligāta," sacījusi Circene.

Likuma grozījumi veikti pēc Latvijas Žurnālistu apvienības ierosinājuma.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais