Ārkārtas vēlēšanās pieaugusi aktivitāte Lielbritānijā, Īrijā un Vācijā; kūtri balso Turcijā, Ķīnā

11.Saeimas vēlēšanās pieaugusi vēlētāju aktivitāte Lielbritānijā, Īrijā un Vācijā, kā arī jau tradicionāli liels skaits pilsoņu balsojuši ASV, kur bija izvietoti 15 vēlēšanu iecirkņi, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, kas publicēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā.

Otrdien beidzot saņemti dati no vēlēšanu iecirkņa Sietlā ASV, kas kavēja visu vēlēšanu provizorisko rezultātu apkopošanu, līdz ar to CVK apkopojusi informāciju par visiem 77 iecirkņiem ārvalstīs. 10.Saeimas vēlēšanās ārzemēs bija izvietoti 64 vēlēšanu iecirkņi.

11.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs saņemta 14 171 derīga vēlēšanu aploksne, bet 10.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs nobalsoja 13 012 pilsoņi.

Lielbritānijā 11.Saeimas vēlēšanās piedalījās 2913 pilsoņi, no tiem teju puse balsoja Londonā. Lielbritānijā mītošie tautieši visvairāk atbalstījuši Zatlera Reformu partiju (ZRP), par ko atdotas 846 balsis, "Vienotība" palikusi otrajā vietā (615), bet Nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs" (SC) ieguvis līdzīgu balsu skaitu – attiecīgi 553 un 564. Pārējiem politiskajiem spēkiem ir stipri mazāks atbalsts.

Savukārt Īrijā vēlēšanās piedalījās 889 tautieši. Arī Īrijā uzvaru guvusi ZRP (269 balsis), tad seko Nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs", kā arī "Vienotība".

Savukārt Vācijā, kur bija pieci vēlēšanu iecirkņi, nobalsojis 781 pilsonis. Vairākums balsojis par "Vienotību", otrajā vietā ir Zatlera Reformu partija (ZRP), tālāk seko Nacionālā apvienība un nedaudz atpaliek "Saskaņas centrs" (SC). Pērn Vācijā bija tikai iecirknis Berlīnē, un tur nobalsoja nepilni 500 vēlētāju.

Jau tradicionāli daudz pilsoņu balsojuši Amerikas Savienotajās Valstīs – tur vēlēšanās piedalījušies 2000 Latvijas pilsoņu. ASV dzīvojošie tautieši, kuriem bija iespēja nobalsot 15 pilsētās, visvairāk atbalstu pauduši "Vienotībai", arī Nacionālajai apvienībai un ZRP.

Kanādā, kur nobalsojuši 749 pilsoņi, salīdzinoši vairāk balsu atdots par ZRP (261), kā arī "Vienotību" (252) un Nacionālo apvienību (209).

Savukārt Austrālijā vēlēšanās piedalījās 697 tautieši, un šeit vairāk atbalstītāju ir "Vienotībai". Krievijā četros iecirkņos atdotas 664 balsis, pārsvarā par SC (338), stipri atpaliekot ZRP un "Vienotībai" – attiecīgi 81 un 98 balsis.

Aktīvi bijuši arī tautieši Zviedrijā (995 vēlētāji), Norvēģijā (573 vēlētāji), Dānijā (588), Beļģijā (553) un citviet.

Vismazāk balsu 11.Saeimas vēlēšanās saņemts Kazahstānā un Ēģiptē – abās valstīs saņemtas piecas derīgas aploksnes. Kazahstānā trīs pilsoņi nobalsojuši par "Vienotību", divi – par Zatlera Reformu partiju (ZRP), savukārt Ēģiptē par "Vienotību" nobalsojuši četri, bet viens pilsonis – par ZRP.

Salīdzinoši maz pilsoņu balsojuši arī Turcijā (8), Uzbekistānā (11), Slovēnijā (13), Japānā (14), Azerbaidžānā (20), Ķīnā (20) un Brazīlijā (29).

Svarīgākais