Prezidents neļaus atlaistajai Saeimai lemt par pensiju indeksāciju un Satversmes grozījumiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš neļaus atlaistajai 10.Saeimai lemt par izmaiņām pensiju likumā, tostarp pensiju indeksāciju, kā arī Satversmes un Saeimas Kārtības ruļļa grozījumiem.

Bērziņš uzskata, ka priekšlaicīgā pensionēšanās konceptuāli būtu jāsaglabā, tomēr par nosacījumiem un veidu, kā to izdarīt, jādomā nākamā gada budžeta sagatavošanas procesā, nevis pirms tā.

10.Saeimai arī netiks dota iespēja izskatīt grozījumus Satversmē. Uz to, ka šai Saeimai tas nebūtu jādara, Valsts prezidentam norādīja arī Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, un šajā jautājumā abas amatpersonas bija vienisprātis. Jautājumi par grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas paredz atklātus balsojumus un samazināt deputāta imunitāti, arī ir nākamās Saeimas kompetencē.

"Šai Saeimai nebūtu jāpieņem tālejoši lēmumi, kas attiecas uz nākamo Saeimu," norāda prezidents.

Nosakot Saeimas 22.septembra sēdes darba kārtību, Valsts prezidents vadījās no līdz šim noteiktajiem principiem. Tas, ka kāds jautājums nav iekļauts šajā sēdē, vēl nenozīmē, ka tas netiks iekļauts nākamajā Saeimas sēdē.

Šonedēļ darba kārtībā netika iekļauta likumprojektu pakete, kas attiecas uz izņēmuma stāvokli un kuru būtiski kritizēja masu mediji un daži eksperti. Aizsardzības ministrija pašlaik to precizē, tomēr uz Saeimas sēdi oktobrī šis jautājums varētu būt sakārtots.

Sēdes darba kārtībā nav iekļauti arī grozījumi Imigrācijas likumā, jo Saeimas komijā politisko spēku vairākums to nav atbalstījis. Nav iekļauts arī likumprojekts par grozījumiem Iepakojuma likumā saistībā ar depozīta sistēmu atkritumu apsaimniekošanas jomā, jo pašlaik steidzināt jautājuma izskatīšanu Saeimā nebūtu pamatoti pirms konceptuāla diskusija nav notikusi Ministru kabinetā.

Nav iekļauti arī vairāki likumprojekti, kuriem sēdes sasaukšanas brīdī nebija pieejamas likumprojektu tabulas. Tās Saeimas komisijas sagatavotas tikai šīs nedēļas laikā un jautājumi tiks skatīti Saeimas nākamajās sēdēs.

Darba kārtībā nav iekļauti arī divi likumprojekti, kas paredz grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, proti, deputātu atlaišanas pabalsti un policijas darbinieku prēmēšana. Pret vienu iebilst Finanšu ministrija, bet par otru ir lūgts Saeimas frakcijas viedoklis, kas vēl nav saņemts.

Valsts prezidents neiekļāva Saeimas sēdes darba kārtībā likumprojektus, kas paredz grozījumus Krimināllikumā saistībā ar robežas šķērsošanu. Grozījumi tiek vērtēti, tostarp noskaidrojot Tieslietu ministrijas attieksmi par tiem.

Pagaidām Saeimas sēdes darba kārtībā nav iekļauts arī Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojekts, jo par atsevišķiem tā punktiem saņemti Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumi. Šonedēļ ir sasaukta atkārtota sanāksme par šo likumprojektu. Valsts prezidenta kancelejai ir daži priekšlikumi, kā ņemt vērā izteiktos iebildumus. Paredzams, ka likumprojektu otrajā lasījumā šī Saeima varētu arī paspēt izskatīt, ja darba sanāksmes darbs būs rezultatīvs.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 22.septembrī, notiks 10.Saeimas ārkārtas sēde, kuru sasaucis prezidents, nosakot arī tās darba kārtību. Atlaistā Saeima oktobrī varētu sanākt uz sēdi 6. vai 13.oktobrī, un, iespējams, abos šajos datumos būs sēdes atkarībā no likumprojektu daudzuma.

Svarīgākais