Dzintaram vairojusies sajūta par triju tā dēvēto latvisko partiju koalīciju

Vērtējot Nacionālās apvienības izredzes iekļūt valdībā, politiskā spēka līderis Raivis Dzintars atzina, ka iespējamais koalīcijas modelis ‒ "Vienotība", Zatlera Reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība ‒ ir ļoti reāls.

"Pēc svētdienas sarunām ar "Vienotību" un Zatlera Reformu partiju sajūta, ka šī kombinācija ir ļoti reāla un izpildāma, ir vairojusies," žurnālistiem atzina Dzintars pēc sarunām ar ZRP pārstāvjiem. "Tas, vai to izmantosim vai neizmantosim, ir atkarīgs no visām sarunām. Kas attiecas uz Nacionālo apvienību, mēs esam apņēmības pilni strādāt valdībā," apliecināja Dzintars.

Uz jautājumu, vai apvienībai ir sarkanās līnijas, Dzintars atbildēja, ka politiskā spēka prioritātes, ar kurām tas gāja arī uz vēlēšanām, ir latviešu valodas lomas stiprināšana, naudas ietekmes samazināšana politikā un taisnīgāka sociālā politika.

Savukārt, runājot par iespējamo sadarbību ar "Saskaņas centru" (SC), Dzintars uzsvēra, ka apvienība ārkārtas vēlēšanās ir dubultojusi savu rezultātu un ir palikusi uzticīga saviem principiem un vēlētājiem dotajiem solījumiem. "Līdz ar to atrašanos koalīcijā ar "Saskaņas centru" mēs uzskatām par nepareizu un valstij kaitīgu," norādīja Dzintars.

Savukārt Zatlers atturējās atbildēt uz jautājumu, kuru partneri izvēlētos ‒ SC vai Nacionālo apvienību, ja šāda izšķiršanās būs jāizdara.

"Mēs esam sākuši tikai konsultācijas, un pirmā kārta vēl nav beigusies. No konkrētas atbildes, kāda būs koalīcija pēc šīm sarunām, es atturēšos, bet mūsu mērķis ir stabila valdība ar to reformu īstenošanu, kas ir paredzēta mūsu programmā. Stabila valdība ir tāda valdība, kas spēj strādāt viena Ministru prezidenta vadībā visus atlikušos trīs gadus un ir spējīga turēt vēlētājiem dotos solījumus," teica Zatlers.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs pastāstīja, ka ir jāvienojas par programmas principiem, kas ļaus izvairīties no šķelšanās, nesaskaņotas darbības un konfliktiem.

"Atbildot uz jautājumu par koalīcijas noturību, kura ir labāka, tad tā, kas ir vienojusies par īsto programmu un atradusi īstos cilvēkus," paskaidroja Sprūdžs.

Norādot, ka spēcīgi atšķiras ZRP un SC nostājas, piemēram, par eiro un aizdevumu, Zatlers klāstīja, ka ir tā dēvētais "labdabīgais populisms, kas nekaitē", un pēc vēlēšanām daudz kas var mainīties.

"Būsim pilnīgi atklāti ‒ "Saskaņas centra" ekonomiskā programma bija samērā vāja un diezin vai ar tādu var iet uz priekšu ekonomikas attīstībā," minēja Zatlers.

Bet Sprūdžs piebilda, ka priekšvēlēšanu laikā SC pozīcija ir mainījusies, piemēram, par budžeta deficītu, tādēļ SC varētu pārliecināt mainīt pozīciju.

Savukārt ZRP un Nacionālajai apvienībai ir saskaņa ekonomikas programmā attiecībā uz nākamā gada budžetu un budžeta deficītu zem trijiem procentiem no iekšzemes kopprodukta, Latvijas ekonomikas stabilizācijas pabeigšanu šā gada decembrī un virzību uz eiro, informēja Zatlers. Abi politiskie spēki pārrunājuši arī nodokļu politiku nākamajos gados.

"Joma, kurā mums ļoti daudz saskanēja, ir demogrāfijas politika, gan kā veicināt dzimstību, gan kā veicināt tautiešu atgriešanos, kādi būtu reemigrācijas jautājumi un valsts valodas nostiprināšanas pasākumi tuvākajā nākotnē šeit pat Latvijā un ārpus Latvijas," pastāstīja Zatlers.

Savukārt Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš apliecināja, ka Nacionālajai apvienībai ir vienprātība par fiskālo disciplīnu un eiro ieviešanu 2014.gadā, kā arī tiesiskuma jautājumos ir līdzīgi uzskati. "Saistībā ar valsts valodas pozīcijas stiprināšanu mēs jau atradām dažus kopīgus viedokļus un vienojāmies, ka turpināsim šīs sarunas," pavēstīja Bērziņš.

ZRP un Nacionālā apvienība turpinās konsultācijas, konkrēts laiks vēl nav zināms.

Jau vēstīts, ka provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka SC jaunajā parlamentā ir 31 mandāts, ZRP ‒ 22, "Vienotībai" ‒ 20, Nacionālajai apvienībai ‒ 14 un Zaļo un zemnieku savienībai ‒ 13.

Svētdien notikušas pirmās oficiālās sarunas par iespējamo sadarbību koalīcijā starp ZRP, "Vienotību" un Nacionālo apvienību.

Svarīgākais