Silenieks: iedzīvotāji pēc 11.Saeimas vēlēšanām būs vīlušies, jaunais parlaments būs vājāks

Iedzīvotāji pēc 11.Saeimas vēlēšanām būs vīlušies, jo jaunā Saeima būs vājāka un mazāk lemtspējīga, aģentūrai BNS norādīja Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

"Pēc šīm vēlēšanām vēlētāji būs vīlušies, jo šī Saeima būs vājāka par iepriekšējo, mazāk lemtspējīga," viņš uzsvēra un piebilda, ka sabiedrībai jaunais parlaments arī izmaksās dārgi, jo jaunajiem deputātiem būs vajadzīgs laiks, lai iestrādātos.

Jaunajai Saeimai galvenais jautājums ir par nākamā gada budžetu, kas būs pirmais un aktuālākais jautājums, kurš parlamentam jārisina, sacīja Silenieks.

"Ja būsim opozīcijā, būs interesanti paskatīties, kā Zatlera partija atkāpsies no saviem principiem [lemjot par budžetu]," piemetināja LZP pārstāvis.

Viņš pieļāva abus variantus – gan to, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu nonākt opozīcijā, gan to, ka tomēr kaut kādā kombinācijā varētu iekļūt koalīcijā.

ZZS ar citām partijām konkrētas tikšanās par jaunās valdības veidošanu pagaidām neesot norunātas, bet partiju pārstāvji neformāli interesējušies par ZZS noskaņojumu.

Savukārt, komentējot vēlēšanu aktivitāti, Silenieks minēja, ka tā varētu būt bijusi lielāka. Tomēr tas, kas viņu pārsteidzis aptauju uzrādītajos vēlēšanu rezultātos, ir salīdzinoši lielais atbalsts nacionālajam blokam.

Jau vēstīts, ka provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsu apkopošanas 1003 no 1027 iecirkņiem liecina, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis "Saskaņas centrs" (SC), bet Saeimā iekļuvuši pieci politiskie spēki.

Par SC nobalsojuši 28,60% vēlētāju, otrajā vietā atstājot Zatlera Reformu partija (ZRP) ar 20,69%, bet uzvarētāju trijnieku noslēdz "Vienotība" ar 18,64% vēlētāju atbalstu. Par Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK nobalsojuši 13,71% vēlētāju, bet par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) – 12,16%.

Pārējās partijas nepārvar 5% barjeru iekļūšanai Saeimā.

Šlesera Reformu partijai "LPP/LC" atbalstu pauduši 2,41% balsstiesīgo, bet "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" nobalsojuši 0,78%.

Pārējie politiskie spēki saskaņā ar patlaban apkopotajiem datiem vēlēšanās guvuši mazāk nekā viena procenta vēlētāju atbalstu.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais