Vējonis: neatzīt amatu nozīmi partiju sarunās ir liekuļošana

Teikt, ka partiju sarunās svarīgākā ir vienošanās par darbiem, nevis kandidāti amatiem, ir zināmā mērā liekuļošana, svētdien diskusijā "Radio SWH" pavēstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Raimonds Vējonis.

"Jebkurā gadījumā, kā provizoriskie vēlēšanu rezultāti rāda, protams, Saeimas konfigurācija ir ļoti interesanta. Kā jau katru reizi. Līdz ar to, manuprāt, būs pietiekami smagas sarunas vispār par to, kāda varētu būt iespējamā koalīcija. Tur tiks lauzti daudz un dikti šķēpi, un, manuprāt, vienošanās par kaut kādu kopīgu premjera amata kandidātu arī nemaz nenāks tik vienkārši," klāstīja ZZS pārstāvis, aicinot partijām dot iespēju savā starpā runāt un mēģināt atrast kompromisus.

"Tomēr teikt, ka pats svarīgākais ir darbs un partijas neinteresē amati, tā ir liekuļošana, jo reāli jau tāpat katrā partijā tiek apspriesti iespējamie viena vai otra amata kandidāti. Tas nav tā, ka runā tikai par darbiem un nerunā par kandidātiem," uzsvēra Vējonis.

"Es cienu eksprezidentu [Valdi Zatleru], bet publiskajā telpā arī parādās, ka viņš vēlētos būt Saeimas spīkers un tā tālāk," vēl piebilda ZZS pārstāvis, minot, ka šīs runas nākušas no Zatlera partijas biedriem.

Savukārt Zatlers tā arī skaidri uz jautājumu, vai vēlas ieņemt Saeimas priekšsēdētāja amatu, neatbildēja.

Uz jautājumu par ticamāko premjera amata kandidātu, par ko koalīcija varētu vienoties, viņš vien atkārtoti uzsvēra, ka katra partija ir izvirzījusi savus kandidātus, tostarp arī Zatlera Reformu partija (ZRP), kura kā savu kandidātu nosaukusi Edmundu Sprūdžu.

"Droši vien ar to arī sarunas partijām sāksies," atzina Zatlers, atgādinot, ka Valsts prezidents var nosaukt tikai vienu kandidātu.

Tomēr uz jautājumu, vai vēlas ieņemt Saeimas priekšsēdētāja krēslu, viņš izvairījās sniegt skaidru atbildi.

"Es domāju, ka mums ir jāsāk ar to, ka mēs domāsim un diskutēsim, kas būs premjers, un tas ir galvenais jautājums," viņš sacīja, izvairoties no tiešas atbildes.

"Ir tāds teiciens ‒ katram alnim ir sava sezona," vien piebilda eksprezidents.

Arī "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa atkārtoja pārliecību, ka vispirms jāanalizē vēlēšanu rezultāti, par ko tie liecina un ko ar tiem pateicis vēlētājs, un patlaban svarīgākie ir darbi.

"Mēs uzskatām, ka svarīgākie ir darbi, tomēr žurnālisti turpina nemitīgi tincināt par kaut kādiem potenciāliem amatiem. Tas, kas vadīs valdību, tas ir ļoti svarīgs jautājums. Tas ir pirmām kārtām prezidentam ļoti grūts uzdevums," viņa atzina un pauda cerību, ka tomēr, prezidentam pēc nedēļas atgriežoties no vizītes ASV, potenciālie partneri spēs piedāvāt jau konkrētu komandu.

Turpretī Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pastāstīja, ka pateikt, kurš būs jaunās valdības vadītājs un kurš sēdīsies Saeimas priekšsēdētāja krēslā, patlaban nespētu pat pareģis.

"Es domāju, ka uz šo jautājumu Nostradamam arī būtu grūti atbildēt. Tā ka es domāju, ka šo jautājumu varētu droši izlaist," norādīja Dzintars.

Svarīgākais