CVK: vēlēšanu diena aizritējusi salīdzinoši mierīgi, nav ziņu par nopietniem pārkāpumiem

11.Saeimas vēlēšanu diena aizritējusi salīdzinoši mierīgi, nav saņemtas ziņas par nopietniem pārkāpumiem, pēc iecirkņu slēgšanas informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

"Vēlēšanu diena pagājusi salīdzinoši mierīgi, nav informācijas par nopietniem pārkāpumiem, kas atstātu būtisku ietekmi uz vēlēšanu rezultātu," apliecināja Cimdars. "Kopumā diena pagāja patiešām mierīgi, tik īsā laikā sagatavotas vēlēšanas, protams, prasīja papildu ārkārtas resursus."

Nopietnākais starpgadījums bijis, kad kāds vēlētājs uz vēlēšanu iecirkni atnesis piecas vēlēšanu aploksnes, kuras iedeva Rīgas 43.iecirknī, kur viņš balsojis no rīta. CVK uzdeva veikt inventarizāciju. Tā kā visas aploksnes tiek stingri uzskaitītas, veicot pārbaudi, konstatēts, ka šajā iecirknī ir iztrūkums piecas aploksnes, pastāstīja Cimdars.

Savukārt Daugavpilī kāds pilsonis pārbaudījis modrību, proti, viņš mēģinājis balsot atkārtoti, viņam pasē bija spiedogs iespiests, bet komisija to pamanījusi un nav ļāvusi balsot. "Tas ir huligānisms, kas ir sodāms," norādīja Cimdars.

"Iecirkņos nestrādā profesionāli robežsargi, kas ieraduši apstrādāt tādus dokumentus kā pase," piebilda Cimdars. Viņš atzina, ka pašreizējās kārtības vājā vieta ir spiedogu sistēma. Vājā vieta ir arī tā, ka nav iespējams noteikt cilvēka rīcībspēju, sacīja CVK vadītājs.

Savukārt, komentējot ziņas par iespējamo balsu pirkšanu Olainē un Rēzeknē, Cimdars pavēstīja, ka šo informāciju pārbauda tiesībsargājošās iestādes. CVK vadītājam nav ziņu, ka šāda informācija būtu apstiprinājusies.

Savukārt iecirkņu iekārtojums šogad raksturojums kā viduvējs, tāpēc iedzīvotāji zvanījuši un pauduši neapmierinātību, ka ir ierobežotas iespējas nobalsot aizklāti. Vēlēšanu iecirkņu aprīkojums ir pašvaldību pārziņā, tādēļ CVK vadītājs pauda cerību, ka līdz pašvaldību vēlēšanām tiks savlaicīgi domāts par vēlēšanu iecirkņu aprīkojumu, domājot ne vien par galdiem un krēsliem, bet arī urnām un vēlēšanu kabīnēm.

"Šogad ir salīdzinoši maz sūdzību par kartona aizslietņiem, kas bija problēma pagājušajās vēlēšanās," piebilda Cimdars.

Vēlētāji sūdzējās, ka nav ļauts nobalsot ar pilnvaru cita vietā. Cimdaram izvērtusies arī dusmīga saruna ar tiem vēlētājiem, kas gribējuši nobalsot divatā. Piemēram, kāds laulāts pāris vēlējies nobalsot kopīgi, taču Cimdars aizrādījis, ka ir jāievēro noteikums par aizklātumu. Abi bijuši dusmīgi, norādot, ka viņi lēmumus pieņem kopīgi.

Vēl kāds pilsonis bijis neapmierināts ar to, ka viņa jaunajā pasē tiek iespiests spiedogs, taču viņš negribot to sasmērēt.

Svarīgākais