Ušakovs atzinis padomju okupāciju

Rīgas mērs "Saskaņas centra" (SC) līderis Nils Ušakovs Rīgas konferencē pieņemšanā ārvalstu viesiem atzinis padomju okupāciju.

Vairāki pieņemšanas dalībnieki aģentūrai BNS apliecināja, ka Ušakovs atzinis padomju okupāciju, norādot, ka "pirms divdesmit gadiem Latvija atjaunoja neatkarību pēc padomju okupācijas".

Tomēr lūgts komentēt notikušo, Ušakovs aģentūrai BNS uzsvēra, ka ne viņš, ne SC neizmanto vēsturiskos jautājumus iekšpolitiskajām debatēm. "Mums nekad nav bijis šaubu par to, kas notika Latvijā pirms 1940.gada. Taču, ja kāds mēģina ar to mūs eksaminēt, tad mums ar šādiem politiskajiem spēkiem vairs nav par ko runāt," norādīja Ušakovs.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ viņš padomju okupāciju atzinis tieši ārvalstu viesiem pirmsvēlēšanu vakarā, Ušakovs atkārtoja iepriekš teikto, paskaidrojot, ka SC neizmanto vēstures jautājumus iekšpolitisko jautājumu risināšanā.

SC līderis uzsvēra, ka Latvijā nedzīvo okupanti un nav pretenziju par kompensācijām.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais