Sociologs Kaktiņš ārkārtas vēlēšanās prognozē drīzāk zemu vēlētāju aktivitāti

Ņemot vērā naudas trūkumu vēlēšanu kampaņām un augsto neizlēmušo vēlētāju skaitu 11.Saeimas vēlēšanās drīzāk būs zema pilsoņu aktivitāte, intervijā Latvijas Radio prognozēja sociologs Arnis Kaktiņš.

Viņš minēja, ka pret augustu vēlētāju aktivitāti ārkārtas vēlēšanās, kas notiks sestdien, spēlē divi faktori.

Pēc Kaktiņa stāstītā, vēlēšanu kampaņām ir saistība ar vēlētāju aktivitāti - jo masīvāka un agresīvāka vēlēšanu kampaņa, jo vairāk tā mobilizē cilvēkus un sapurina apolitiskos vēlētājus. Taču pirms šīm ārkārtas vēlēšanām politiskajiem spēkiem nav tik daudz naudas, tādēļ partijas nevar, izmantojot naudu, mobilizēt cilvēkus.

Otrs faktors ir lielais neizlēmušo vēlētāju skaits, turklāt tie pilsoņi, kas it kā ir izlēmuši, par ko balsot, nav pārliecināti par savu izvēli, pastāstīja Kaktiņš. Tādēļ viņš pieļāva, ka vēlētāji, kuri nespēs izvēlēties, par ko balsot, visticamāk, uz vēlēšanām nemaz neies.

"Šie divi faktori spēlē drīzāk uz zemu vēlētāju aktivitāti," atzina Kaktiņš.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka partiju reitingi ir "pagātnes fotogrāfija", un liela daļa, kas ir izlēmuši, atzinuši, ka var pārdomāt savu izvēli. "Parasti vēlēšanas atnes lielākus vai mazākus pārsteigumus. Retas ir tās vēlēšanas, kurās varētu teikt - tieši tā mēs arī gaidījām. Kāds iegūst mazāk, kādam ir lielāks izrāviens," norādīja sociologs.

Pēdējās aptaujas liecina, ka pieci politiskie spēki pārliecinoši pārvar piecu procentu barjeru, bet pārējām partijām ir jāiespringst. Rokādes pārsvarā notiek latvisko partiju spārnā, turlāt arī "Saskaņas centrs" aktīvi strādā uz latviski runājošo publiku, un, ņemot vērā, vilšanos partijās, SC varētu lielākā skaitā nekā iepriekšējās vēlēšanās dabūt latviešu vēlētāja atbalstu, pieļāva Kaktiņš.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 17.septembrī.

Iepriekšējās, 10.Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bija 62 procenti balsstiesīgo.

Svarīgākais