Šlesera partijā startēs vairāki mācītāji, tostarp no "Jaunās paaudzes" un "No Pride"

Sestdien paredzētajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās no Šlesera Reformu partijas LPP/LC startēs kopumā pieci dažādu konfesiju mācītāji, kā arī citi reliģisko organizāciju dalībnieki, tostarp pretrunīgi vērtētās reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" un pretgeju kustības "No Pride" aktīvisti.

Rīgas vēlēšanu apgabalā ar trešo kārtas numuru parlamenta vēlēšanās startēs bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Rīgas Mateja draudzes mācītājs Ainars Baštiks, kurš pašlaik strādā par Rīgas vicemēra Andra Amerika padomnieku bērnu, ģimenes un starpkonfesiju jautājumos.

Tas, kā šā gada sākumā Baštiks tika pie labi atalgotā amata Rīgas domē, par ko ik mēnesi saņem 1200 latu, sabiedrībā raisīja plašas diskusijas, vedinot uz aizdomām, ka tādējādi siltos amatos tiek iekārtoti 10.Saeimas vēlēšanās caurkritušie partijas pārstāvji. Zināmas priekšrocības un pazīšanos, lai tiktu pie labi atalgotā darba Rīgas domē, pieļāva arī Baštiks. "Īstenībā, ja Ameriks mani nepazītu, diez vai viņš būtu mani aicinājis. Es nedarbojos jomā, kas man ir sveša," viņš iepriekš sacīja aģentūrai BNS.

Darbs Rīgas domē Baštikam ļāvis uzlabot arī finansiālo situāciju – saskaņā ar Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegto deputāta kandidāta deklarāciju pašlaik Baštikam ir 3000 latu skaidras naudas uzkrājumi, kas ir par 500 latiem vairāk nekā beidzot pildīt Saeimas deputāta pienākumus 2010.gada 2.novembrī, kā arī 2100 latu uzkrājumi bezskaidrā naudā, kas ir samazinājušies par 100 latiem, salīdzinot ar laiku, kad viņš beidza pildīt parlamentārieša pienākumus. Par 1400 eiro ir samazinājušās bijušā ministra parādsaistības, kuras tagad sasniedz 11 tūkstošus latu.

Deputāta valdījumā ir dzīvoklis Rīgā, bet īpašumā dzīvoklis Liepājā un 2007.gada automašīna "Nissan".

Baštiks ir arī aktīvs LPP/LC finansiālais atbalstītājs. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) partiju finansēšanas datubāzes informācijas, viņš laika posmā no 2003. līdz 2010.gadam LPP/LC un tās pārstāvētajai apvienībai "Par labu Latviju" kopumā ziedojis 9110 latu.

Rīgā no Šlesera Reformu partijas LPP/LC ar vienpadsmito kārtas numuru plāno startēt arī pašreizējais Rīgas domnieks luterāņu mācītājs Jānis Šmits, kurš plašāk pazīstams kā pret seksuālajām minoritātēm noskaņotās biedrības "No Pride" valdes priekšsēdētājs. Plašu sabiedrības rezonansi "No Pride" ieguva 2006.gadā, kad tās aktīvisti kopā ar citiem pret seksuālajām minoritātēm noskaņotiem cilvēkiem pie Rīgas Anglikāņu baznīcas un viesnīcas "Reval Hotel Latvija", kas tagad pazīstama ar nosaukumu "Radisson Blu Latvija", seksuālo minoritāšu pasākuma "Draudzības dienas" dalībniekus apsaukāja necenzētiem vārdiem un apmētāja ar tomātiem, olām un mēsliem. Pēdējo pāris gadu laikā gan "No Pride" aktīvisti nav izcēlušies ar skaļām akcijām, jo seksuālo minoritāšu Draudzības dienu pasākumi Rīgā nav notikuši.

Saskaņā ar Šmita iesniegto deklarāciju CVK viņam nav ne skaidras, ne bezskaidras naudas uzkrājumu, tomēr deputāta kandidātam ir 6200 latu parādsaistības, kā arī pieder divi dzīvokļi Rīgā.

Jāpiebilst, ka Šmits no apvienības "Par labu Latviju" saraksta startēja arī 2010.gada rudenī notikušajās 10.Saeimas vēlēšanās, tomēr netika ievēlēts.

Šmits bijis kvēls ziedotājs paša pārstāvētajai partijai. Saskaņā ar KNAB partiju finansēšanas datubāzes apkopoto informāciju viņš laikā no 2003. līdz 2010.gadam LPP/LC un tās veidotajām vēlēšanu apvienībām kopumā ziedojis aptuveni 10,9 tūkstošus latu.

Vēl Šlesera Reformu partijas sarakstā no Rīgas vēlēšanu apgabala startē arī pretrunīgi vērtētā sludinātāja Akekseja Ļedjajeva vadītās reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" aktīviste un eksorcisma jeb Sātana izdzīšanas rituālu piekopēja Inta Feldmane, kura netika pārvēlēta 10.Saeimā un kopš tā laika ir bezdarbniece. Tiesa, bezdarbnieces statuss nav nācis par ļaunu Feldmanes finansiālajam stāvoklim, jo, salīdzinot ar laiku, kad Feldmane beidza pildīt 9.Saeimas deputātes pienākumus, viņas bezskaidras naudas uzkrājumi palielinājušies par 2002 latiem un pašlaik sasniedz vairāk nekā 10 tūkstošus latu. Tomēr, neraugoties uz prāvajiem naudas uzkrājumiem, Feldmane izceļas ar zināmu pieticību, jo vēl aizvien brauc ar 1996.gada izlaiduma "Ford" automobili.

Līdz šim Feldmane bijusi arī aktīva LPP/LC ziedotāja. KNAB partiju finansēšanas datubāze liecina, ka laika periodā no 2003. līdz 2010.gadam viņa pašas pārstāvētajai partijai un tās uz iepriekšējām Saeimas vēlēšanām veidotajai apvienībai "Par labu Latviju" kopumā ziedojusi 6800 latu.

Jāuzsver, ka Feldmane nebūt nav vienīgā "Jaunās paaudzes" pārstāve Šlesera Reformu partijas sarakstā. Vidzemes sarakstā ar devīto kārtas numuru startē Jūrmalas 1.vidusskolā izglītību ieguvušais Gulbenes "Jaunās paaudzes" draudzes mācītājs Rolands Bračs, kurš no LPP/LC un Tautas partijas veidotās apvienības "Par labu Latviju" saraksta kandidēja arī nesenajās 10.Saeimas vēlēšanās, tomēr netika ievēlēts.

Saskaņā ar Brača iesniegto deklarāciju CVK viņam nav ne lielu parādsaistību, ne naudas uzkrājumu banku kontos, tomēr viņš citiem ir aizdevis 6500 latu, bet skaidrā naudā glabā 12,8 tūkstošus latu. Vēl "Jaunās paaudzes" mācītāja īpašumā ir zeme Jelgavas novadā, kā arī 1998.gada izlaiduma automašīna.

Vēl "Jauno paaudzi" Šlesera Reformu partijas LPP/LC Kurzemes sarakstā ar piekto kārtas numuru pārstāv Ventspils draudzes mācītāja Inese Grigoruka, kura 2005.gada pašvaldību vēlēšanās bija izvirzīta kā LPP/LC mēra amata kandidāte. Bez sludināšanas pretrunīgi vērtētajā reliģiskajā organizācijā Grigoruka strādā par lektori uzņēmumā "BUTS", Ventspils Komercdarbības atbalsta centra valdes priekšsēdētāju un ir Integrācijas centra "Atvērtās durvis" valdes locekle.

Saskaņā ar CVK sniegtajām ziņām Grigorukas īpašumā ir ēka un zeme Ventspils novadā, kā arī ēka un zeme Ventspils pilsētā. Savukārt Ventspils vecpilsētā topošajai deputātei pieder vēl viens zemes gabals un dzīvoklis, kā arī 1997.gada vieglā automašīna. Līdzīgi kā Bračam, arī Grigorukai nav parādu un uzkrājumu banku kontos. Arī citiem naudu viņa nav aizdevusi, bet ir deklarējusi 600 latu skaidrās naudas uzkrājumus.

Šlesera partijas Kurzemes sarakstā ar ceturto kārtas numuru startē arī Talsu Baptistu draudzes mācītājs Aivars Šķuburs, kuram atšķirībā no daudziem citiem partijas biedriem nebūt nav ne lielu īpašumu, ne lielu naudas uzkrājumu. Saskaņā ar viņa sniegto deklarāciju CVK viņam pieder vien mežs un pļavas Rojas novadā, dzīvoklis Talsu novadā, 1996.gada automobilis "Opel Vectra", savukārt bankas kontos viņam atrodas 2000 latu.

Svarīgākais