Atcelto "airBaltic" lidojumu dēļ mājup no Briseles netiek arī Valsts prezidents

Atcelto "airBaltic" reisu dēļ mājup netiek arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kuram otrdien vakarā no Briseles bija paredzēts atgriezties Latvijā, un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, kurš atgriezties mājās bija plānojis jau pirmdien vakarā.

"Arī prezidents ir kļuvis par Flika politikas ķīlnieku," aģentūrai BNS šo faktu komentēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Krapāne norādīja, ka jau pirmdien vakara reiss no Briseles bija atcelts un uz Latviju "airBaltic" nelidos arī otrdienas vakarā. Tāpēc tiek meklēti citi varianti, kā citādi prezidents varētu nokļūt Latvijā jau otrdienas vakarā. Tomēr citi lidmašīnu reisi tiek strauji izpirkti, līdz ar to Latvijas prezidentam nokļūt mājās jau otrdien varētu būt problemātiski.

Bērziņu vizītē pavada Krapāne, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze un ārlietu padomnieks Andris Pelšs.

Mājup no Briseles pirmdien vakarā netika arī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis. Ministra preses sekretāre Dace Balode aģentūrai BNS pastāstīja, ka ministram no vizītes Briselē bija paredzēts atgriezties pirmdien septiņos vakarā, taču, tā kā reiss atcelts, vajadzējis lidojumu atlikt. Pagaidām gan ir cerība, ka ministrs mājup varētu doties otrdien ar dienas reisu, kam ap pusvieniem vajadzētu ielidot Rīgā.

Lidostā aģentūra BNS noskaidroja, ka vismaz pagaidām reiss nav atcelts, lai gan no Briseles vēl nav izlidojis un varētu nedaudz kavēties.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" otrdien atcēlis reisus no un uz Briseli, Berlīni, Stokholmu, Tallinu un Viļņu, bet pirmdien "airBaltic" atcēla reisus no un uz Briseli, Berlīni, Tallinu un Viļņu. "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka uz visiem šiem galamērķiem "airBaltic" lidojumus izpilda vairākas reizes dienā un neviens no atceltajiem reisiem nav vienīgais.

Satiksmes ministrija savukārt pirmdien aicināja "airBaltic" valdi nekavējoši sniegt paskaidrojumu par iemesliem reisu atcelšanai, kā arī nodrošināt, lai otrdien plānotie regulārie reisi tiktu nodrošināti.

"Valsts kā lielākais akcionārs uzsver, ka "airBaltic" valdes atbildība ir nodrošināt aviokompānijas ikdienas darbību, veicot pasažieru pārvadājumus. Uzņēmuma valde nav sniegusi nekādu informāciju par iemesliem, kāpēc tiek atcelti reisi uz Briseli, Berlīni, Viļņu un Tallinu ne kompānijas klientiem, ne uzņēmuma akcionāriem," atzina Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Viņš arī informēja, ka šādu "airBaltic" valdes rīcību iespējams kvalificēt kā apzinātu kaitniecību, jo tā grauj uzņēmuma reputāciju, rada finansiālus zaudējumus un samazina uzņēmuma vērtību.

"airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā. "airBaltic" neauditētie zaudējumi pērn bija 34,2 miljoni latu pretēji peļņai 2009.gadā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Svarīgākais