CVK respektē tiesas lēmumu atjaunot Grīni un Circenu KDS sarakstā

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) respektē tiesas spriedumu, ar kuru atcelts komisijas lēmums svītrot no "Kristīgi demokrātiskās savienības" (KDS) vēlēšanu saraksta divus deputātu kandidātus, kas liedza viņiem startu 11.Saeimas vēlēšanās.

CVK preses sekretāre Kristīne Bērziņa norāda, ka acīmredzot tiesa vērtējusi dažādus citus apstākļus un notikušais ir normāla prakse demokrātiskā valstī.

"Mums bija Iekšlietu ministrijas izziņa. Ja ir kādi citi argumenti, tad CVK tā īsti nemaz nav kompetenta vērtēt. Nākamā institūcija, kas var vērtēt, ir tiesa. Protams, mēs respektējam tiesas lēmumu. Mēs tiesas spriedumu pieņemsim zināšanai. CVK ir likums, kuros gadījumos jāsvītro deputātu kandidāti. Mēs izvērtējām, bet CVK nav institūcija, kas var izvērtēt papildu apstākļus, kas katrā lietā var rasties," viņa paskaidroja.

CVK notikušo neuzskata par bezprecedenta gadījumu, jo pagājušajās vēlēšanās bija līdzīga situācija, kad tiesa atjaunoja sarakstā kandidātu, ko CVK bija izsvītrojis.

Lielas tehniskas problēmas CVK darbā tiesas spriedumu neradīs, lai gan CVK būtu bijis ērtāk, ja spriedums būtu pieņemts ātrāk. Taču jāņem vērā, ka šīs ir ārkārtas parlamenta vēlēšanas un laika tām sagatavoties nebija daudz, atzina Bērziņa.

Motivēts sprieduma teksts būs pieejams 14.septembrī, aģentūra BNS noskaidroja Administratīvajā apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Administratīvā apgabaltiesas spriedumu KDS deputātu kandidāti Andris Grīnis un Arvis Circens ir atjaunoti sarakstā. Tiesas spriedums vairs nav pārsūdzams.

KDS vēlēšanām bija pieteikusi 66 kandidātus, bet CVK nolēma svītrot divus no pieteiktajiem deputātu kandidātiem. Komisijas lēmums gan nebija vienbalsīgs – par kandidātu svītrošanu nobalsoja seši CVK pārstāvji, pret bija divi, bet viens atturējās.

Grīnis un Circens no saraksta svītroti, jo saskaņā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra atzinumu uz viņiem attiecas ierobežojums, ka startēt Saeimas vēlēšanās nevar personas, kas ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Deputātu kandidātu pārkāpums saistīts ar savlaicīgu maksātnespējas pieteikumu neiesniegšanu, par ko viņiem piemērots naudas sods, kas jau ir samaksāts. Vienam no viņiem sodāmība tiks dzēsta 25.oktobrī, bet otram – 2012.gada aprīlī.

Viņu izslēgšana no dalības 11.Saeimas vēlēšanās tika skatīta padziļināti, jo no šā gada sākuma šis nodarījums uzskatāms par administratīvu, nevis kriminālu pārkāpumu.

Svarīgākais