"WikiLeaks": Fliks sūdzējies ASV vēstniecei par Vašingtonas spiedienu uz Latvijas valdību

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks sūdzējies ASV vēstniecei Latvijā Džūditai Gārberei par Savienoto Valstu valdības spiedienu, kura dēļ Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis iebildis pret "airBaltic" plāniem sākt reisus uz Irānas galvaspilsētu Teherānu, liecina interneta vietnes "WikiLeaks" publiskotais ASV vēstniecības konfidenciālais diplomātiskais ziņojums.

"Fliks apstiprināja, ka "airBaltic" nelidos uz Teherānu. Tomēr viņš pauda savu neapmierinātību, ka iepriekš plānotie lidojumi radījuši pretrunas, un savu viedokli, ka attieksme pret "airBaltic" ir netaisna, ņemot vērā, ka reisus uz Irānu veic citas Eiropas aviosabiedrības, tādas kā [Vācijas nacionālā] aviokompānija "Lufthansa"," sacīts ziņojumā, kas datēts ar pagājušā gada 26.februāri.

"Fliks sacīja, ka premjerministrs lūdzis atcelt lidojumu[s] [uz Teherānu], bet uzsvēris, ka viņš kontrolē "airBaltic", un ka lēmums atcelt lidojumu[s] uz Teherānu ir viņa, nevis Latvijas valdības [lēmums]," teikts ziņojumā.

Tajā arī sacīts, ka Fliks tikšanās laikā ar Gārberi lūdzis ASV palīdzību, lai "airBaltic" varētu sākt reisus uz Irākas galvaspilsētu Bagdādi un Saūda Arābiju. "airBaltic" prezidents teicis, ka aviokompānija mēģinājusi iegūt atļaujas no Irākas un Saūda Arābijas valdībām, taču tās neesot bijušas atsaucīgas. Fliks lūdzis, lai ASV valdība izmanto savu ietekmi šajās valstīs, lai palīdzētu virzīt uz priekšu atļauju piešķiršanas procesu.

"airBaltic" 2010.gada februārī informēja, ka tā paša gada jūnijā sāks lidot uz Teherānu trīs reizes nedēļā, taču jau pēc divām nedēļām, nesniedzot sīkākus paskaidrojumus, paziņoja, ka reisu uz Irānas galvaspilsētu tomēr nebūs. Plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, tolaik vēstīja, ka, lai panāktu, ka "airBatic" tomēr nelido uz Irānu, ar kuru Vašingtonai ir īpaši naidīgas attiecības, ASV vēstniecība izdarījusi spiedienu uz Latvijas valdību.

Svarīgākais