Saeimas komisija atbalsta ideju līdz desmitiem vakarā pagarināt 124 vēlēšanu iecirkņu darba laiku

Saeimas Juridiskā komisija sēdē otrdien atbalstīja ierosinājumu Saeimas ārkārtas vēlēšanās līdz desmitiem vakarā pagarināt darba laiku 124 vēlēšanu iecirkņiem visā Latvijā.

Septembrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās Rīgā par divām stundām tiks pagarināts četru iecirkņu darbs, Daugavpilī – divu, Liepājā – divu, bet pārējos novados un lielajās pilsētās ‒ pa vienam. Šāds risinājums būs spēkā tikai šajās ārkārtas vēlēšanās, bet pēc tam tiks meklēts cits risinājums, kā vēlēšanu tiesības var īstenot tie cilvēki, kas nevar nobalsot laikā no septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā.

124 vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšana par divām stundām izmaksās 14 200 latu, Juridiskajā komisijā otrdien informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Vienlaicīgi ar šo pārejas noteikumu izstrādi būs jāgroza likums par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms vēlēšanām, lai pagarinātu ierobežojumu termiņu līdz desmitiem vakarā.

Izmaiņas deputāti pieņems tikai tad, ja varēs abus šos grozījumus pieņemt vienlaicīgi. Uz Saeimas sēdi tos iecerēts virzīt steidzamības kārtā.

Valsts prezidenta kancelejas pārstāvis Edgars Pastars apliecināja, ka Valsts prezidents ir gatavs iekļaut Saeimas ārkārtas sēdē šos jautājumus, ja par tiem būs vienojusies Saeimas Juridiskā komisija.

Jau ziņots, ka pie Saeimas komisijas vērsās Rīgas ebreju draudze. Viņi vēstulē Saeimai norādīja, ka vēlēšanas vienmēr tiek noteiktas sestdienā, kad ebreji atzīmē Sabatu, kas beidzas ap pulksten pusdeviņiem vakarā. Līdz ar to ebreju ticības piekritēji izpildīt savu pilsoņu pienākumu varot tikai pēc šā laika. Ebreji aicināja Saeimu beidzot sakārtot šo jautājumu, kas neesot atrisināts jau ilgstoši, tādējādi liedzot viņiem iespējas realizēt vēlēšanu tiesības.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais