Sabiedriskajiem medijiem atšķirīgi % sliekšņi kandidātu aicināšanai uz priekšvēlēšanu diskusijām

Sabiedriskie mediji ir noteikuši atšķirīgus procentu sliekšņus partiju pārstāvjiem, kurus aicināt uz atsevišķiem priekšvēlēšanu laika raidījumiem, tostarp premjeru kandidātu debatēm.

Procentu slieksnis partijas pārstāvju aicināšanai noteikts daļai raidījumu, bet atsevišķās diskusijās Latvijas Televīzijā (LTV) un Latvijas Radio (LR) piedalīsies visu 13 partiju un apvienību pārstāvji.

LR uz premjera diskusiju aicinās tikai to partiju pārstāvjus, kuras pēc jaunākajām aptaujām būs pārkāpušas piecu procentu barjerai, kas nepieciešama iekļūšanai Saeimā.

''5% ir ar likumu noteiktā robeža iekļūšanai Saeimā, un mēs šos principus esam izvirzījuši un ievērojuši gan iepriekš, gan arī pašlaik – gan tematiskajām diskusijām, gan Ministru prezidenta amata kandidātu diskusijai," pamatoja LR1 programmas direktore Inese Matjušonoka.

Savukārt LTV premjeru debates būs plašāk pārstāvētas, jo televīzija aicinās to partiju pārstāvjus, kas aptaujās ieguvuši vismaz divu procentu vēlētāju atbalstu.

"Šo procentu slieksni LTV samēro ar partiju finansēšanas likumā noteikto punktu, ka valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajai organizācijai, par kuru Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Valsts budžeta tērēšanas principu šajā gadījumā LTV piemēro sava raidlaika tērēšanas principam," pozīciju paskaidroja LTV1 informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme.

Latvijas Televīzijā 2% barjera tiks piemērota piecām reģionālajām diskusijām un premjera amata kandidātu debatēm. Uz trim diskusijām studijā tiks aicināti visu Saeimas vēlēšanām iesniegto sarakstu pārstāvji.

Savukārt sabiedriskā radio pirmā programma piecu procentu barjeru piemēros arī raidījumiem, kas skanēs pirmdienās un ceturtdienās no plkst.12.30 līdz 13, savukārt trešdienas diskusijās šādu ierobežojumu nebūs.

Saskaņā ar "Latvijas faktu" aptauju, ja vēlēšanas notiktu jūnijā, par "Saskaņas centru" balsotu 18,1% aptaujāto, par "Vienotību" – 14,7%, bet Zaļo un zemnieku savienību – 10,5%. Ceturtajā vietā ierindojusies Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" ar 8,8% vēlētāju atbalstu. 2,8% aptaujāto balsotu par partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", 1,2% – par Pēdējo partiju, 1% –par Tautas partiju, kuru gan nolemts likvidēt un kura vēlēšanās nepiedalīties, un "Ražots Latvijā".

Pārējā partijas saņēmušas mazāk par 1% vēlētāju atbalstu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais