Četri deputātu kandidāti varētu būt sadarbojušies ar VDK; diviem varētu liegt kandidēt

Četri deputātu kandidāti varētu būt sadarbojušies ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju kā šā dienesta aģenti.

Likums viņiem neliedz kandidēt vēlēšanās. Savukārt divi kandidāti no sarakstiem varētu tikt svītroti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pašlaik rīcībā esošā informācija.

Līdz piektdienai CVK ir saņēmusi pārbaužu rezultātus no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra un Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) par visiem vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem. Savukārt no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) ir saņemti pārbaužu rezultāti par 10 kandidātu sarakstiem. Tuvākajā laikā tiek gaidīti atzinumi arī par trim pārējiem sarakstiem, kuri tika iesniegti kā pēdējie.

Saņemtie atzinumi no TSDC liecina, ka četri deputātu kandidāti varētu būt sadarbojušies ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju kā šā dienesta aģenti.

Šie deputātu kandidāti ir – Harijs Ozols ("Vienotība"), Osvalds Putniņš ("Kristīgi demokrātiskā savienība"), Aivars Saliņš ("Par prezidentālu republiku") un Aigars Zariņš ("Tautas kontrole").

Vienlaikus TSDC atzinumos norāda, ka šo deputātu kandidātu sadarbība ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju nav pierādīta tiesas ceļā, jo nav bijušas ierosinātas pārbaudes lietas.

Savukārt par vienu deputātu kandidātu TSDC sniedzis atzinumu, ka kandidāts ir bijis LPSR VDK aģents. Tas ir Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kandidāts Arvīds Ulme. Par šo kandidātu 2003.gadā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūrā ir bijusi ierosināta pārbaudes lieta, kas izbeigta saistībā ar Ulmes atzīšanos par sadarbību ar bijušo Latvijas PSR VDK.

CVK uzsver, ka šiem pieciem kandidātiem Saeimas vēlēšanu likums neliedz kandidēt vēlēšanās, taču CVK ziņās par kandidātiem turpmāk norādīs, ka šie kandidāti ir vai varētu būtu sadarbojušies ar Latvijas PSR VDK kā šā dienesta aģenti.

Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtajos atzinumos minēti divi deputātu kandidāti, uz kuriem varētu būt attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie ierobežojumi, kas liedz personai kandidēt Saeimas vēlēšanās. Viņu vārdi pagaidām netiek atklāti. Pašlaik CVK noskaidro šo lietu apstākļus un lēmumu par to, vai kandidāti svītrojami no kandidātu saraksta, pieņems nākamajā nedēļā. Likumā teikts, ka kandidēt Saeimas vēlēšanās nevar personas, kas ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu.

PMLP veiktās deputātu kandidātu pārbaudes liecina, ka visi deputātu kandidāti ir rīcībspējīgi Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu.

11.Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais