Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

11.Saeimas vēlēšanās startēs 13 partijas, debitēs Zatlera un Virsmātes partija

Noslēgusies iespēja pieteikt deputātu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām, to izdarījušas 13 partijas un partiju apvienības, kas ir tikpat daudz politisko spēku, cik startēja uz 10.Saeimu.

Uz simts Saeimas deputātu vietām kopumā kandidē 1092 cilvēki, informē Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

17.septembrī gaidāmajās 11.Saeimas vēlēšanās startēs – "Saskaņas centrs", "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", "Par prezidentālu republiku", Šlesera Reformu partija LPP/LC, "PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, "Tautas kontrole", Pēdējā partija, "Kristīgi demokrātiskā savienība", Zatlera Reformu partija, kā arī partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām".

Jaunpienācēji šajās vēlēšanās ir eksprezidenta Valda Zatlera dibinātā Zatlera Reformu partija, kā arī Ventspils dziednieces, kas sevi sauc par Virsmāti, izveidotā partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām". Savukārt vēlēšanās vairs nepiedalīsies Tautas partija, kuras biedri šovasar nobalsoja par tās likvidāciju. Visas pārējās partijas piedalījās arī 10.Saeimas vēlēšanās, lai gan daļa bija izveidojušas apvienības, līdz ar to startējot ar citiem nosaukumiem.

Kopš valsts neatkarības atjaunošanas 1990.gadā Latvijā ir notikušas sešas parlamenta vēlēšanas – 1993., 1995., 1998., 2002., 2006. un 2010.gadā, un CVK statistika liecina, ka Saeimas vēlēšanās partiju skaits gadu no gada samazinājies.

10.Saeimas vēlēšanās tika iesniegti 13 partiju un partiju apvienību saraksti, parlamentā iekļuva piecas partiju apvienības. 9.Saeimas vēlēšanas tika reģistrēti 19 deputātu kandidātu saraksti, bet vietas parlamentā ieguva septiņu partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti. No 8.Saeimas vēlēšanām pieteiktajiem 20 deputātu kandidātu sarakstiem piecu procentu barjeru pārvarēja un Saeimā iekļuva sešas partijas un partiju apvienības.

7.Saeimas vēlēšanās startēja 21 politiskais spēks, bet mandātus ieguva pārstāvji no sešiem sarakstiem. 6.Saeimas vēlēšanām CVK reģistrēja 19 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu sarakstus, parlamentā iekļuva deviņi deputātu kandidātu saraksti. 5.Saeimas vēlēšanām tika reģistrēti 23 kandidātu saraksti, bet Saeimā iekļuva astoņas partijas.