Beidzas deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana 11. Saeimas vēlēšanām

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien beigs pieņemt deputātu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām.

Pēdējā kandidātu sarakstu pieņemšanas dienā sarakstus CVK varēs iesniegt no plkst.10 līdz 18.

Ceturtdien plkst.10 kandidātu sarakstu iesniegšanu CVK pieteica viena politiskā partija – "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām", kuru dibinājusi Ventspils dziedniece Anita Pukaļeva jeb Virsmāte.

Līdz šim Saeimas ārkārtas vēlēšanām dalību pieteikušas 12 partijas vai partiju apvienības – "Saskaņas centrs", "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, "Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", "Par prezidentālu republiku", Šlesera Reformu partija LPP/LC, "PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP), "Tautas kontrole", Pēdējā partija, "Kristīgi demokrātiskā savienība", kā arī Zatlera Reformu partija.

Saskaņā ar pašlaik pieejamo informāciju uz simts deputātu mandātiem pretendē 1065 kandidāti.

Jau ziņots, ka CVK, pamatojoties uz 23.jūlija tautas nobalsošanas par 10.Saeimas atlaišanu rezultātiem, ir noteikusi, ka šā gada 17.septembrī notiks 11.Saeimas vēlēšanas.

11.Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala būs jāievēlē 30 deputātu, no Vidzemes vēlēšanu apgabala – 27, no Latgales vēlēšanu apgabala – 15, no Zemgales vēlēšanu apgabala – arī 15 un no Kurzemes vēlēšanu apgabala – 13 deputāti.

Tiesības piedalīties 11.Saeimas vēlēšanās būs visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši 18 gadu vecumu.

Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 20. Vēlēšanas tiks organizētas arī ārvalstīs. Iespēja balsot savā atrašanās vietā būs vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētājiem, kā arī vēlētājiem ieslodzījumā vietās.

Paredzams, ka viens iecirknis katrā Latvijas pašvaldībā strādās līdz desmitiem vakarā, jo Saeimas Juridiskā komisija gatavo likuma grozījumus pēc ebreju lūguma, kas sestdienā atzīmē Sabatu un nevar nobalsot līdz astoņiem vakarā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais