Steidzami virzīs ideju par atsevišķu vēlēšanas iecirkņu darba laika pagarināšanu pēc ebreju lūguma

Saeimas Juridiskā komisija apņēmusies uz 11.Saeimas vēlēšanām izstrādāt grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, lai nobalsot varētu arī ebreji, kas reliģisku apsvērumu dēļ to nevar paveikt līdz pulksten astoņiem vakarā, un virzīt to pieņemšanai Saeimā steidzamības kārtībā.

Saeimas Juridiskajā komisijā aģentūra BNS noskaidroja, ka komisija atbalstījusi priekšlikumu pagarināt viena iecirkņa darbības laiku līdz desmitiem vakarā katrā pašvaldībā visā Latvijā.

Likuma grozījumi tiks sagatavoti līdz nākamajai nedēļai un otrdien, 23.augustā, skatīti Juridiskās komisijas sēdē. Tie tiks virzīti uz Saeimas ārkārtas sēdi izskatīšanai steidzamības kārtībā, lai izmaiņas stātos spēkā jau līdz 17.septembrī gaidāmajām 11.Saeimas vēlēšanām.

Taču šāda kārtība būs tikai uz 11.Saeimas vēlēšanām, pēc tam tikšot domāts par iecirkņu darba laiku, lai aptvertu plašāku vēlētāju loku, kurus ierobežo likumā noteiktais iecirkņu darba laiks, norādīja komisijā.

Reaģējot uz ticīgo lūgumu, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) bija ieteikusi mainīt visu iecirkņu darba laiku, tos atverot un slēdzot stundu vēlāk, tas ir, no pulksten astoņiem līdz deviņiem vakarā, taču šis priekšlikums komisijā neguva atbalstu. Pašlaik likumā noteiks, ka vēlēšanu iecirkņi tiek atvērti pulksten septiņos no rīta un tiek slēgti astoņos vakarā.

Iecirkņu darba laiks tiks mainīts pēc Rīgas ebreju draudzes lūguma. Viņi vēstulē Saeimai pamatoja, ka vēlēšanas vienmēr tiek noteiktas sestdienā, kad ebreji atzīmē Sabatu, kas beidzas ap pulksten pusdeviņiem vakarā. Līdz ar to ebreju ticības piekritēji izpildīt savu pilsoņu pienākumu varot tikai pēc šā laika. Ebreji aicināja Saeimu beidzot sakārtot šo jautājumu, kas neesot atrisināts jau ilgstoši, tādējādi liedzot viņiem iespējas realizēt vēlēšanu tiesības.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais