Zaļā partija: Kargina aktivitātes Krāslavas novadā vieš aizdomas par korupciju ierēdņu līmenī

Notiekošais Krāslavas novadā, kur zemes platības uzpērk ar eksbaņķieri Valēriju Karginu saistītas personas, vieš aizdomas par iespējamiem korupcijas draudiem valsts ierēdņu līmenī, uzskata Latvijas Zaļā partija (LZP).

"Mēs pastāvam uz to, ka ikviena lieta ir jādara pārdomāti un saudzīgi, tajā pašā laikā likumīgi un atklāti. Notiekošais Krāslavas novadā vieš aizdomas par iespējamiem korupcijas draudiem valsts ierēdņu līmenī. Neiejaukšanās gadījumā gaidāmas neatgriezeniskas sekas, un tas nav pieļaujams," teikts Zaļās partijas valdes priekšsēdētāja Edgara Tavara paziņojumā medijiem.

Zaļā partija uzskata, ka gadījumā, ja piepildīsies publiski izskanējusī informācija, ka starp ezeriem iecerēts izveidot vairākus kilometrus garu kuģojamo kanālu starp Latvijas dziļāko un vienlaicīgi arī Eiropas aizsargājamo objektu sarakstā iekļauto Drīdža ezeru un tam tuvumā esošo Sīvera ezeru, tiks nodarīts milzīgs postījums ezeriem un to biotopam, jo nenoliedzami mainīsies to ūdenslīmenis. Turklāt cietīs vietējie iedzīvotāji, kuriem būs liegta piekļuve ūdenstilpēm, izpostīta ainava un potenciāli apgrūtināta vai pilnībā liegta pārvietošanās pa publiskajiem ceļiem, kas šķērso Kargina īpašumu.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Raimonds Vējonis (Latvijas Zaļā partija, Zaļo un zemnieku savienība) ceturtdien devās uz Krāslavas novadu, lai klātienē iepazītos ar situāciju Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezera apkārtnē.

Ministrs arī uzdevis Valsts vides dienestam veikt pārbaudi par SIA "Vasals" un SIA "Plinta" īstenotajām darbībām Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastā un to iespējamo ietekmi uz vidi.

Tāpat ir nosūtīta vēstule Krāslavas novada domei ar lūgumu sniegt informāciju par izdotajām būvatļaujām vai saskaņojumiem, kurus pašvaldības būvvalde vai citas pašvaldības iestādes ir izdevušas SIA "Vasals" un SIA "Plinta".

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka Latgalē pie Krāslavas uz bijušā "Parex" bankas līdzīpašnieka Valērija Kargina dēla Rema Kargina reģistrētām firmām iegādāti zemes īpašumi un starp ezeriem iecerēts izrakt kanālu kuģošanai.

Jauni zemes gabali tiek iegādāti, pat piedraudot cilvēkiem, liecina vietējo iedzīvotāju stāstītais. Pēc kādas iedzīvotājas iesnieguma policija sākusi kriminālprocesu.

Iedzīvotāji ir satraukti, ka paliks bez ceļa, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu. Tā apkārtnē sadzīti mieti, lai novilktu žogu, un ceļš palicis kā vienīgais šķērslis vēlmei izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram, informēja raidījums. Pēc kanāla izrakšanas izveidotos pagarš kuģošanas ceļš pa vairākiem ezeriem.

Svarīgākais