Koalīcija turpinās lemt par KNAB priekšnieka amata konkursu

Koalīcija pirmdien turpinās spriest par konkursa izsludināšanu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatu.

Premjers Valdis Dombrovskis iepriekš pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā par šo jautājumu esot panākta konceptuāla vienošanās un konkursu plānots izsludināt tuvāko nedēļu laikā. Tomēr Zaļo un zemnieku savienība lūdza iespēju vairāk iepazīties ar Valsts kancelejas sagatavotajiem dokumentiem, tādēļ par šo jautājumu debates paredzēts turpināt sanāksmē 1.augustā.

Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai BNS apliecināja, ka koalīcija pirmdien skatīs šo jautājumu, kā arī lems, vai to virzīt skatīšanai valdībā jau otrdien. Nākamnedēļ gan atvaļinājumā vēl būs pats valdības vadītājs.

Jau vēstīts, ka koalīcija 25.jūlijā konceptuāli ir vienojusies atbalstīt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikumus, ka KNAB vadītāja atlases komisiju veido profesionāļi.

Komisijas vadību paredzēts uzticēt Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei, tajā būs arī Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš, Drošības policijas šefs Jānis Reiniks un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Darbam komisijā tiks pieaicinātas arī nevalstiskās organizācijas, kas darbojas korupcijas novēršanas jomā.

Koalīcija Valsts kancelejai ar iesaistītajām iestādēm uzdeva saskaņot plānotās izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī konkursa nolikumu.

Konkursu uz KNAB vadītāja amatu plānots organizēt divās kārtās, pirmajā kārtā izvērtējot pretendentu atbilstību formālajiem konkursa kritērijiem, bet otrajā kārtā padziļināti vērtējot pretendentu kompetenci un pieredzi. Komisijai būs tiesības virzīt uz Ministru kabinetu apstiprināšanai vienu vai vairākus kandidātus, savukārt valdība lems, kuru kandidātu virzīt apstiprināšanai Saeimā.

Dombrovskis pieļāva, ka kandidāti varēs pieteikties mēneša laikā un arī viņu izvērtēšana varētu ilgt mēnesi. Līdz ar to jauno KNAB priekšnieku, visticamāk, izvirzīs jaunā valdība un apstiprinās jaunā Saeima.

Valsts kanceleja piedāvāja arī papildināt obligātās prasības KNAB priekšnieka amata kandidātiem ar nevainojamu reputāciju un vismaz triju gadu pieredzi atbildīgā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā. Lai veicinātu KNAB vadītāja atlases procesa caurredzamību, tiek piedāvāts sabiedrību savlaicīgi informēt par kandidātiem, kas pieteikuši dalību konkursā.

Konkurss uz KNAB vadītāja amatu jārīko, jo Saeima 16.jūnijā līdzšinējo KNAB šefu Normundu Vilnīti atbrīvoja no amata. Par biroja vadītāja pienākumu izpildītāju iecelta KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Ziņtos arī, ka Saeimas atbildīgā komisija 20.jūlijā, pirms otrā lasījuma skatot grozījumus KNAB likumā, vienojās vairs neiekļaut politiķus biroja priekšnieka amata pretendentu atlases komisijā.

Deputātu vidū gan izvērtās pretrunīgi viedokļi par vadītāja amata pretendentam nepieciešamajām prasībām. Komisija ar vienas balss pārsvaru neatbalstīja priekšlikumu, ka kandidātam jābūt ar augstāko juridisko izglītību (pašlaik tikai augstākā izglītība). Komisija arī vienojās, ka pretendentam jābūt ar vismaz triju gadu darba pieredzi atbildīgā amatā.

Tā kā likumprojekts nav atzīts par steidzamu, tas jāskata trijos lasījumos. Līdz ar 10.Saeimas atlaišanu parlamenta sēdes darba kārtību noteiks Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais